PiotrQ Opublikowano 23 Września 2006 #21 Opublikowano 23 Września 2006 Powiem wam szczerze, że kiedyś nie rozumiałem jak można nie nadać polskich nazw rybą ale teraz tak se myślę że to nie ma sensu. Ja podobne zdanie mam nt. nadawania nazw handlowych rybom...
jas73 Opublikowano 25 Września 2006 #22 Opublikowano 25 Września 2006 ja rowniez osobiscie jestem za operowaniem tylko i wylacznie nazwami lacinskimi ... ale w taki sposob to mozemy sobie pogadac w waskim gronie problem ma mlody, potencjalny malawista, ktory uslyszy od nas lacinska nazwe, biegnie do sklepu, a tam jest tylko jeden gatunek: "malawi mix" sklepikarz tez mu nie pomoze, bo handluje swinkami, ptakami i zarciem dla psow, nie jest omnibusem i wszystkiego nie wie, a rybki tez ma, bo ma szeroki asortyment pzdr jas
TSOL Opublikowano 25 Września 2006 Autor #23 Opublikowano 25 Września 2006 Drodzy Państwo zrobiłem pierwszy zakup pod malawi . Kupiłem karimate pod akwarium :-))
sabotage Opublikowano 25 Września 2006 #24 Opublikowano 25 Września 2006 Juz jest niezle, przynajmniej zaczynasz w prawidlowej kolejnosci
florek91 Opublikowano 19 Listopada 2006 #25 Opublikowano 19 Listopada 2006 Zastanawiałem się nad większym, ale obawiam się o podłogę czy wytrzyma taki ciężar. Mieszkam na piętrze i mam juz tam kominek więc wole nie ryzykować. Co do grzałki to mieszkam w domu jednorodzinnym ogrzewanym na węgiel więc lepiej miec grzałkę 150W Skoro mówisz ze nie konieczny jest napowietrzacz to w takim razie rezygnuję z niego. A co sadzicie o rybkach nie pamiętam dokładnie nazwy ale coś brzmiała "elegantus" ? Chciałem dać żwirek koralowy żeby podnosił mi PH wody. Ciężar wytrzyma spokojnie akwarium 240l nie stanowi żadnego zagrożenia chyba że dla domu ze słomy.Jak pomyślimy logicznie to podłoga nie może nie wytrzymać ciężaru 300kg bo jak staneło by trzech chłopów i zaczeli by skakać to przelecieli by przez nią z chukiem !!! Tak więc inwestuj w większe !!! Co do ryb to proponuje : saulosi i maingano
G_Z Opublikowano 20 Listopada 2006 #26 Opublikowano 20 Listopada 2006 Jak mozesz to zainwestuj w wiekszy zbiornik, proponuje 120*50*50 Bedziesz mogl umiescic w nim do 3 gatunkow rybek Chociaz bardzo ladnie wygladaja zbiorniki jedno lub dwu gatunkowe z wiekszymi grupami haremowymi. Na poczatek proponowal bym obsade saulosi+rdzawy lub saulosi Pozdrawiam 8)
TSOL Opublikowano 13 Stycznia 2007 Autor #27 Opublikowano 13 Stycznia 2007 No i wreszcie kupiłem sobie akwarium (100x40x45) i szafeczkę. Teraz zabieram się za robienie jakiegoś ładnego tła i jak dobrze pójdzie to za dwa trzy miesiące będę miał pierwsze rybki. Trzymajcie kciuki :-) Ps. A moze macie jakies dobre rady względem tła ??
sysgone Opublikowano 13 Stycznia 2007 #28 Opublikowano 13 Stycznia 2007 oczywiscie przeczytales artykuly chlopakow, ktore wisza na serwisie? 8)
TSOL Opublikowano 13 Stycznia 2007 Autor #29 Opublikowano 13 Stycznia 2007 NO oczywiście :- ) ale moze macie jeszcze jakies uwagi ? :-))
TSOL Opublikowano 15 Stycznia 2007 Autor #30 Opublikowano 15 Stycznia 2007 A co sądzicie o budowie tzw. komina osłaniającego filtr i grzałkę ??
Rekomendowane odpowiedzi