Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzięki, ale pójdę w sprawdzonych dostawców... czyt. tan-mal, okaz, hurtownia w szczecinie

aby mieć pewność do ryb :)

poza tym chciałbym czerwonego właśnie

Opublikowano

:lol:

nie moge wybierac obsady jeszcze przed zalaniem zbiornika :P

zrobilem to po raz drugi i znowu co wejde z ciekawosci to mi sie zmienia :lol:

sluchajcie kto ma, albo kto wie kto ma i rozmnaza:

Aulonocara hueseri

Aulonocara masoni

Lethrinops sp red cap

ale rozmnaza tak na powaznie... a nie tzw mieszanka genetyczna :wink:

Opublikowano

sorry za trzeci moj post, ale zainteresowani beda wiedzieli dlaczego musialem podbic watek do gory...

otoz natrafilem w szczecinie na swietna hodowle pyszczakow...

facet ma naprawde swietnie prowadzone akwaria w takiej dobudowce domu i ma mnostwo gatunkow w przewadze nonmbuny...

ale podzielone na gatunki, a nie mixy... sprzedaje mlode osobniki i ceny w przeciwienstwie do np tan-malu sa zdecydowanie nizsze...

jesli ktos zetknal sie na allegro z nickiem PiterAPISTO to z pelna swiadomoscia moge polecic zakup u tego uzytkownika... bylem i widzialem - pelen profesjonalizm we wiedzy i prowadzeniu hodowli

i tak wybralem:

aulonocara hueseri 12szt malolatow

lethrinops marginatus 15szt malych

dorosle ryby mnie powalily na kolana - mlodziki czekaja na piatkowy odbior :P

namiar na hodowle: APISTO(malpka)neostrada.pl

Opublikowano

powole sobie podłączyć sie pod ten watek, bo mam podobne plany. Moja mbuniasta obsada niedługo mnie opuści, i chcę zastąpic ją aulonkami a konkretnie jacobrejbergi new blue orchid oraz hongi. Co myslicie o takim zestawieniu w akwarium 150x40x50 (300l)? No i tak sie troche naiwnie zapytam starych aulonkowców, jakie urzadzenie akwarium najbardziej aulonkom odpowiada?

kot.

Opublikowano

Kocie, w sprawie aulon nie odpowiem...

ale w sprawie urzadzenia zbiornika owszem...

po analizie setek (nie przesadzajac) zdjec zbiornikow z naszymi rybami, pod czujnym okiem (kierownictwem) zony ulozylismy cos takiego:

IMG_6165.JPG

i choc wiem ze tydzien po zoobotanice bede robil remont i zastapie te kamyki (ktore mi sie w sumie podobaja) Czesterowymi ostrymi czarnymi... to i tak nie zmieni sie ich niewielka ilosc...

gore mialy i beda odcinac rosliny... to zdjecie zrobione ze 100km (jestem w delegacji) jest wersja mocno poczatkowa... ale tak w przewadze wygladaly akwaria dobrze sie czujacej nonmbuny :P

pozdr... ladne gatunki wybrales :wink:

Opublikowano

a ja skrytykuję ;)

chociaż wystrój to sprawa osobista, ale HQI dał bym znacznie wyżej, tak tenstrumień światła mi się nie widzi,

no i kosmite do środka ;)

Opublikowano

może ja sie nie znam .. ale mi to wygląda na tymczasowo położony na baniaku halogen :) a nie na docelowe oświetlenie HQI. Chodziło chyba tylko o pokazanie wystroju.

Kot.

Opublikowano

oczywiście Kot masz rację z tymczasowością... bo przecież choćby ze względów bezpieczeństwa nie zostawię tego tak leżącego na akwa... ale jest to żarnik hqi (BLV Spalite 150W 8800K)...

chodziło oczywiście o odpowiedź na Twoje pytanie o wystrój...

nie odpowiem w tym wątku na sugestie o wysokości dekoracji, ucinając, że z okrągłych otoczaków ważących najwięcej w stosunku do objętości nie da się ułożyć wysokiej konstrukcji przy minimalnej podstawie... szczegóły możemy poomawiać za dwa tygodnie, jak wykończę baniak i opublikuję foty :wink: