Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak to zimbabwe rock , choć moje troszkę mniej miały tego pomarańczowego:)

Ale z lithobatesami też nie jest tak łatwo:)

U mnie na 2-u metrach baniaka wybarwił się jeden samiec.

Ale za to jak:)))

nasze216xs4.jpg

nasze216xs4.b4ea94cf4f.jpg

Opublikowano

Każda wielosamcowość nie Mbuna w 140 cm to spory optymizm ;) ... steveni u Mariuszka w 2 metrach chyba tez się nie zgodziły i był jeden wybarwiony samiec. Próba może być podjęta w większości powyższych obsad. Wielkość ryby to nie wszystko. Aulonki mogą przez wiele miesięcy być zgodne a później jeden pojedynek cios w oko i samiec aulonki jeszcze wczoraj piękny stanie się workiem treningowym dla reszty. Lithobates jest bajeczny ale te 140 cm to za mało na większą ilość samców nastaw się raczej na jednego, u aulonek spróbuj z 2-3 a jak sie nie uda pomyśl o trzecim gatunku. Oczywiście sprobować z 2-3 samcami litho też możesz ale bądź czujny żeby ryby sie nie skrzywdziły.

Opublikowano

U mnie Hari raczej nie było agresji wśród lithobatesów.

Dominacja samca opierała się na pokazaniu nastroszonych płetw i kolorków :D

Drugi oraz reszta samców pokornie wtedy traciła kolory i był spokój.

Ale u mnie miały 60cm na długości więcej do ucieczki , no i szer. była 70cm :wink:

Opublikowano

Raz to wielkość zbiornika i potencjalny brak agresji a dwa kwestia wybarwienia pozostałych samców nawet przy braku agresji. Aulonki o dominacje walczą raczej rzadziej niż często ale jak walczą mają ten swój kontuzyjny styl i walka czasem zbiera żniwo mimo że nie jest poprzedzona jakąkolwiek agresją w rozumieniu mbuniaków. Podobnie może być u litho choć ich walk nie dane było mi oglądać ;) i nie wiem jaką mają technikę. Atak pysk w pysk przy ich ogromnych mordkach to zawsze niebezpieczeństwo. Nawet jeśli nie są one agresywne a hierarchia ułoży się szybko i stale w akwa będą pływały 2 samce nie wybarwione a jednak znacznej wielkości. Pozostaje pytanie czy nie lepiej zostawić 1 na 3 i dodać 1 na 3 jakiś innych małych nie -Mbuna czy przykładowo zostawić 3-5 litho gdzie tylko 1 samiec będzie wybarwiony. Przy tak dużej rybie nadzieja na stałe wybarwienie i stałą równowagę 2 czy 3 samców jest iluzoryczna. Akwa jest za małe zresztą i 200 cm jest na to za małe choć szanse są trochę większe.

Opublikowano

czyli sugerujecie rezygnację z wielosamcowości na rzecz 3-go gatunku?

obawiałem się trochę takiego rozwoju sprawy... bo mam wrażenie że zbiornik straci dynamikę, czy się mylę?

Opublikowano

Nie sugerujemy tylko sugeruje ;) ale zrób to w ten sposób, spróbuj 2 gatunkowo to jednak rok może 2 lata zabawy. Samce przez jakiś czas mogą być wybarwione nawet 3. Z czasem gdyby jednak samce były pojedyncze możesz dodać 3 gatunek. To że mam przykładowo teraz tylko 1 samca u maingano nie znaczy że było tak zawsze a czas kiedy było ich 8 tez był jakimś doświadczeniem ;)

Opublikowano

W przypadku lithobatesów, wybarwił się u mnie tylko jeden samiec , po prostu największy.

Wszelkie próby przebarwień u innych samców od razu były kończone "tańcem dominanta" przed pretendentami.

Inna sytuacja była natomiast u Stuartgranti.

Tutaj miałem wszystkie trzy samce wybarwione , a później w miarę dorastania obsady , redukcję rywali przez dominanta.

U jacobfreibergi zaś trzy samce pływały wybarwione z tym , ze samiec beta i gamma brały bęcki na okrągło od dominanta.Walki na szczęście nie były na tyle dokuczliwe dla poślednich chłopców bo bez problemu podkradali dziewczyny dominantowi.

Akurat ten gatunek prowadził u mnie walki raczej bezkrwawe , choć i kilka razy zdarzyły się poważniejsze utarczki

Opublikowano

w sumie macie rację... mogę się pobawić...

dzięki za sugestie... :wink:

powiedzcie po ile trwa wybarwianie się np takiej 5cm aulonki kupionej z tanmala?

ile ich kupić? czy można już w sklepie zawęzić wybór do np 3+5 przy 5cm szczylkach? :P

Opublikowano

Przy 5 cm nie ma szans na pewne wyznaczenie płci po prostu musisz kupić więcej ryb przy 3 na 5 co najmniej 10 a lepiej 12. Wybarwienie będzie zależało od pozycji w stadzie z litho raczej trochę wolniej ale dominujące sztuki ( sztuka ) powinny pokazać się dość szybko po 3-4 miesiącach pewnie pierwsze oznaki będzie widać od początku ale na pełne jednak trzeba będzie poczekać. Zdominowane sztuki bardzo długo nie pokażą płci bo to oznacza lanie ;) dlatego też w sklepie z ich chowu można popróbować wybierać ryby ale to i tak loteria.

Opublikowano

poczytalem, wyedukowalem sie i doszedlem do wniosku ze potrzebuje ryby ktore beda wystepowac na roznych wysokosciach w rozkladzie pionowym...

w ten sposob dotarlem do podstaw...

copadichromis borylei (koniecznie czerwony)

i electra... :P (piekna ryba - mam nadzieje zobaczyc ciekawe zachowania, jak zagrzebywanie sie w piachu)

sprobuje z kilkoma samcami electry... a pozniej ewentualnie zredukuje i dodam aulonki...

coz potrzeby zmieniaja sie w locie :D

sorry za brak pl liter, ale te kompy w hotelach - wrrrr :evil: