Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, po dłuższej przerwie... :?

mam wprawdzie już nowe szkło (140x55x55), ale pytanie kieruje teoretycznie, ponieważ moje ryby czekają do odebrania u Misya :twisted:

Jakie dwugatunkowe nonmbuna byście zaproponowali z uwzględnieniem następujących trzech warunków?

(aby najpiękniejsze i zdecydowanie na pierwszym planie były w nim ryby)

1. HQI w przedziale 10k do 16k kelvinów. (zimne z niebieską poświatą aż do niebieskiego - przy czarnych dekoracjach)

2. Wielosamcowość każdego z gatunków. (np po 3 samce)

3. Niebieski kolor dominującym, ale nie jedynym.

Podobają mi się:

niebiesko-żółte aulonocary (w szczególności Lwanda)

lethrinopsy (tu nie wiem które wypadłyby dobrze w takim świetle ale są stosunkowo małe i wejdzie więcej samców)

protomelas

s. fryeri

c. borylei

+ pewnie coś wymyślicie :mrgreen:

Opublikowano

Aulonocara Stuartgranti Cobwe i do tego Copadichromis borleyi Mara.

I nic więcej:)

Żółto , niebiesko , przy HQI po prostu bosko :D

Opublikowano

Daniel, w jakich układach?

coś mam wrażenie że borylei na wiele samców nie pozwoli :P

jak duże stado aulonek?

czy się mylę czy stuartgranti są mniejsze od jacobfreibergi?

borylei piękny bezsprzecznie.... najładniejszy wśród możliwych do tego akwa...

ale co jakby nie wszedł w wiele samców??

Opublikowano

oczywiście muszę zapytać, bo nie byłbym sobą :P

Jaka inna nonmb zamiast borylei żeby było pięknie (może nie równie pięknie) ale wielosamcowo w dwóch gatunkach? :twisted:

oczywiście wymieniona przez Ciebie wcześnie jest idealnie w mój gust...

Opublikowano

Protomelas "Steveni taiwan" 3+5

Copadichromis trewavasae 1+3(o ile dostaniesz s Polsce :D )

To jedna obsadka

Lub coś takiego:

Aulonocara maleri maleri 3+5

Aulonocara kandeense 3+5

Albo , coś takiego , tylko tutaj bastardy murowane:(

Aulonocara Steveni Hongi

Aulonocara Stuartgranti Chirwa

W każdym razie wybór ogromny:)

Opublikowano

no to żeś mi zapodał zagwózdkę :?

szczególnie że Misyo się wstępnie zgodził na moją mbunę...

narazie jestem na etapie że żal mi oddać...

ale wiem że te bitewne gatunki będą miały lepiej u niego niż u mnie (rozmiar akwa) - cóż miało być 200cm, ale nie jest

Opublikowano

hmmm przeglądałem, przeglądałem i chyba mam...

Aulonocara Stuartgranti Ngara (zaryzykowałbym 4+5 bo ze źródeł wynika że jest malutka)

Aulonocara sp. "Lwanda" Yellow Top (3+4)

myślicie że da radę? czy przesadziłem?

jak się będą chować w takim składzie? (nie mówię o ilości a o zachowaniach, krzyżówkach, zajmowanego terenu itd.)

Opublikowano

hmm ewentualnie zamiast Lwandy dałbym o.lithobatesa...

ale powiedz który z poniższego wycinka cennika to może być taki jak tutaj na pierwszym zdjęciu (odmiana zimbabwe w/g cichlid-forum)

jak się do tego lithobatesa zabrać, bo mało o nim info...

Otopharynx argyrosoma =-6 cm 28

Otopharynx granderus D=mwe Reef 9-11 cm 99

Otopharynx lithobathes=Mumbo white blaze 8-10 cm Females 85

Otopharynx lithobates =ulphur head 8-10 cm 85

Otopharynx lithobates =ulphur head 4-5 cm 21

Otopharynx lithobates =ulphur head 6-7 cm 23

Otopharynx selenurus 4-5 cm RARE 36

Othopharynx spec. Broo=si Lupingu 8-10 cm VERY RARE 164

Otopharynx spec. golde= blue face 8-10 cm 71

Otopharynx spec. golde= blue face 3-4 cm 28

Otopharynx spec. Long =ose Lundo 5-7 cm 36

Otopharynx spec. Long =ose Lundo 8-11 cm 78

Otopharynx tetrastigma 4 - 5 c= 22

Otopharynx tetrastigma 10 - =2 cm 85

Otopharynx walteri 5-7=cm 28

oczywiście pewnie zbyt optymistycznie :P

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• Zadałem podobne pytanie na innym forum i ktoś stwierdził że to bez sensu. Ale zapytam też tutaj i jeśli uważacie podobnie to proszę o wyjaśnienie dlaczego ten pomysł jest zły. Chcę mieć sumpa bez komina czy jakiegoś pudełka przelewowego. Założenie jest takie żeby wylot z filtra kubełkowego skierować do pierwszej komory sumpa-byłby on wyżej od poziomu głowicy kubełka jakieś 15-20 cm Czy to ma sens a jeśli nie to dlaczego?  
    • Hej, czy ktoś z Was używał testu jak na zdjęciu ?Czy możliwe że nie nadaje się do słodkiej wody ? Test nowy, z datą do 06.2027r.  Cztery tygodnie temu odpaliłem sumpa 240 l pod nowy zbiornik, bakterie Prodibio Biodigest i suchy pokarm co trzy dni szczypta. Badałem wodę co kilka dni testem ze zdjęcia, ale nic się nie działo. W sumie wszystko nowe, więc myślałem że potrzeba czasu. Tydzień temu zalałem nowy zbiornik 1050 litrów i połączyłem z  sumpem, dalej sypałem pokarm co trzy dni. Po czterech tygodniach od zalania sumpa, NH3 dalej niewykrywalne, więc postanowiłem trochę wspomóc się chemią i wlałem 2ml wody amoniakalnej. Ku mojemu zdziwieniu, test nadal pokazuje 0.  WA świeża. Żeby go przetestować, wlałem 1,5ml WA do szklanki z wodą z kranu 300ml, test pokazał ledwo 1,5mg/L. Czyli ewidentnie coś jest nie tak. Niby ten test ma mierzyć całkowity amoniak NH3 i NH4. A w opisie aukcji, była informacja że nadaje się do wody słodkiej i słonej. NO2 i NO3 zmierzyłem tylko na początku, bo byłem pewny że nie mam jeszcze NH3 w zbiorniku więc nie ma sensu mierzyć.
    • Będzie działać. Trochę będziesz miał zabawy przy wklejaniu ścianek  Czym kleiłeś plexi?
    • Cześć, Po kilku latach filtrowania zauważyłem, że na wewnętrznej stronie rur zbiera się szlam, który od czasu do czasu jest wyrzucany zwłaszcza podczas czyszczenia mechaników. Czy ktoś z szanownych kolegów mierzył się z takim tematem?  
    • Cześć Wszystkim. Planuję budowę sumpa do akwarium 375 litrów. Ogłądałem i czytałem dużo materiałów na ten temat ale w dalszym ciągu nie wiem jak zaprojektować komory żeby spełniały swoją rolę oraz żeby sump działał prawidłowo. W załączniku zbiornik z plexi który skleiłem a na drugim zdjęciu znalazłem taki projekt i zastanawiam się czy ma on sens. Jeśli ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat to będę wdzięczny.
    • Opcja pierwsza się u mnie sprawdzała ( wlot na krótszym boku wylot na dłuższym), ale wszytko zleży od układu skał.
    • Hej mam oświetlenie na diodach cree RGBW. mam ich w sumie 16 szt. podłączone są do zasilacza 24V, 10A. I do leddimmer pro (chyba wersja 1) działało 8 lat:/ Całośc lutowałem sam, a do kazdego koloru osobno lutowałem kabel (dla mnie masakra robota nie robie tago na codzień) . Co jakiś czas jakoś zahaczyłem o kabelek i musiałem go dolutowywać . W wyniku kolejnej takiej akcji gdzieś przegiołem z temperaturą lub coś zwarłem bo się całość wyłączyła na bezpieczniku(bo nie chciało mim się z prądau odłączać :/) . Aktualnie nie działa jak powinno. Jak testuje kolory to działają ale wg mnie za słabo. Do meritum... jak mam znaleźć przyczynę że coś nie świeci bez wymieniania po kolei wszystkiego?  Albo jeszcze lepiej, może zaproponujecie inny rodzaj oświetlenia najlepiej opartego na gotowych paskach led bez koniecznośći ich lutowania które podłącze do leddimmer. akwarium duże 300 na 70 na 80 Dzięki
    • Hej, na dniach będę robić filtr kasetowy dwukomorowy do akwarium 160l. Który układ wybrać żeby zachować jak największą cyrkulację wody i wydajność filtra?   Ewentualnie są jeszcze takie opcje ale tu filtr nie jest pod wzmocnieniami i musiałabym coś wymyśleć żeby nie wypływał (nie chce przyklejać) 
    • Trzy książki w twardej oprawie: Malawi Cichlids in natural habitat cz1 Malawi Cichlids in natural habitat cz3 Malawi Cichlids in natural habitat cz5 Książki w idealnym stanie. Cena 700zl za komplet.
    • Wyjdzie w praniu , ale nie zakładam większych problemów 😉 . Po latach moczenia łapek to jest mój 1 filtr takiej konstrukcji . Wszystko przemyślane pod nowy zbiornik .Przemek z Akwarium Szczecin robi mi wzmocnienia pod ten kaseciak tak abym gąbkę wyciągał bez odchylania i tym podobnych problemów . Zobaczymy 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.