Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Twoim przypadku gupiki, czy auratusy żadna różnica - i tak się musisz ich pozbyć. 170l, to zdecydowanie zbyt mało dla tych ryb, nawet jeśli chcesz mieć akwarium jednogatunkowe (a pewnie nie chcesz,;). Ja trzymam mniej agresywnego kuzyna auratusa - paralleusa, w znacznie większym akwarium i powoli się przekonuje co potrafi "rodzinka" melanochromisów. Potencjalnie bojowe afry już spadły w hierarchii, choć są większe niż dwa wybarwione paralleusy. W Twoim akwarium za kilka miesięcy samiec (samce) auratusy zaczną rozstawiać swoje samice po kątach, a pyszczaki innych gatunków mają raczej marne szanse na przeżycie.

Opublikowano

Faktycznie docelowa obsada mojego akwa ma być 2-gatunkowa i raczej mocno oklepana, bo jak inaczej nazwać zestaw "żółtki" + sauloski :) Na początek przy tym akwa co mam i moim aktualnym poziomie wiedzy i doświadczenia raczej nie myślę o innych gatunkach (za rok już we własnym domu planuję w tajemnicy przed żoną coś dużego > 500 l :-) ). Auratusy już teraz przy rozmiarach ok. 5 cm pokazują rogi - tłuką się między sobą, demolują dno i są ciągle głodne (podejście do akwa powoduje sprint pyśków w stronę lustra wody ;-) ). No, ale nie róbmy OT, bo to dział o wodzie :-)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Dzisiejsze pomiary wody:

NO2: 0,7

NO3: 20

NH3: 0

PH, GH/KH - bez zmian w stosunku do poprzednich pomiarów. Zastanawia mnie to zerowe NH3.

Wczoraj dałem 4 kapsułki Bactozymu - 2 do akwa (zrobiłem zawiesinę w wodzie ze zbiornika) i 2 do kubełka. Nitrivec leję codziennie po 20 ml.

Mam wrażenie, że cykl coś nie chce "zaskoczyć". Z drugiej strony to NO2 z powietrza się nie wzięło.

Tak, wiem, wiem... cierpliwość ponad wszystko :-) (uczę się jej powoli :-) ).

Pozdrawiam!

Opublikowano

Tak się tylko zastanawiam nad tym co pisze na opakowaniach Nitrivec'u albo Bactozymu - dojrzewanie przyspieszone do 24 godzin :-) Gdyby wierzyć zapewnieniom z pudełka Bactozymu, to dzisiaj NO2 powinno być u mnie 0 :-) Nitrivec'u leję już drugą butelkę (jak tak dalej pójdzie, to ja pójdę z torbami ;-) ). Czy faktycznie są przypadki takiego "cudownego" zadziałania tych specyfików?

Pozdrawiam!

Opublikowano

to przestań lać :lol:

ja nie wiem... chyba da się ten miesiąc wysiedzieć w oczekiwaniu? czy nie?

sam się niecierpliwiłem, ale żeby wlać dwie butelki to przesada...

Opublikowano

Pewnie, że się da wysiedzieć :-) Umilam sobie ten czas robótkami ręcznymi - tło, oświetlenie tła (dłubię sobie LEDy), itd., więc jakoś dam radę :-)

A tak zupełnie poważnie, to chciałbym popełnić jak najmniej błędów i przy okazji coś się nauczyć na przyszłość (już myślę o kolejnym zbiorniku, który pewnie grubo przekroczy 500 l :) ). Te dwie flaszki Nitrivec'u były małe i druga jest jeszcze w użyciu, więc aż tak dużo tego nie poszło.

Póki co myślę o przyszłej obsadzie, bo coś nie do końca podchodzi mi "standard", czyli l.c "yellow" + p.saulosi (choćby ze względu na kolorystyczną monotonię) - no, ale to już dyskusja nie na ten topic :-)

Pozdrawiam!

Opublikowano

A dzisiaj pojawiły się na szybach jakieś takie białawe kłaczki (takie jakby niteczki i coś a'la glut :-) ). Czy to jakieś glonisko czy też może kolonie bakterii? No a z NO2 też coś chyba zaczyna się ruszać, bo do tej pory wykonując test miałem już pełne wybarwienie wody do ostatecznego koloru przy 2-3 pierwszych kroplach, a teraz przez długi czas jest żółto, a dopiero przy ostatniej kropelce przebarwia się w stronę czerwonego-pomarańczowego. No...ale czekamy dalej :-)

Pozdrawiam!

Opublikowano

Cierpliwość się opłaciła i zbiorniczek sobie dojrzał :-) NO2=0, NH3=0, NO3=30, spadło mi jedynie (nie wiem czemu) Ph do poziomu 7,6 (będę kombinował z sodą). Najlepszym biostarterem okazała się gąbka z filtra, którą przy zakupie rybek dostałem w sklepie gratis :-) (sklep znany i sprawdzony, więc jest gwarancja, że gąbka jest "zdrowa"). Ryby pływają już drugi dzień i parametry są póki co stabilne (pływa 10 maluchów saulosi i 10 maluchów maingano - za jakiś czas czeka je redukcja :) ). Dzięki za wszystkie rady! Faktycznie coś jest na rzeczy z tą cierpliwością ;-) ;-)

Pozdrawiam!