Skocz do zawartości

Atman AT-203 + FZN-3 czy to wystarczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lenek Myślę, że w przypadku 2 tygodniowego wyjazdu, gdy montuje automatyczne karmniki i nikogo nie ma w domu, a wyjazdy takie mam dość często, nawet informacja przekazana drogą satelitarną z dzwiękiem i obrazem nic tu mi nie da.

No poczekamy, zobaczymy. Może wypowie się ktoś, kto stosował inne rozwiązania niż kubełek czy sump.

Opublikowano

Szanowni przedmówcy , a dlaczego wszyscy upierają się przy kubełku jako podstawą filtracji biologicznej?

Jest to najprostszy , ale zarazem najgorszy jej sposób :mrgreen:

Dlaczego negujecie gąbkę jako złoże biologiczne?

Ja na Twoim miejscu jeśli nie chcesz mieć kubła , zrób panel filtracyjny.

Jeśli nie chcesz panelu , zrób złoże biologiczne za tłem wewnętrznym.

IHMo jeszcze lepszy byłby sump , ale to już trochę więcej zachodu.

Poczytaj sobie o filtracji w akwa Przezdy , on ma właśnie złoże biologiczne w postaci bodajże 50l gąbki za tłem.

Tobie wystarczy 20-25l.

Lub panel z boku akwarium , lub z tyłu.

Jako osobny zbiornik , lub jako przegroda w akwa.

Powodzenia w przemyśleniach :mrgreen:

A co do kaskad , to dobre ustrojstwa do mechanicznej filtracji :)

Wiem bo używałem , FZNK 3, dobrze zbierał syfki , duży przepływ , który nie spadał , ale gąbki małe:(

Opublikowano

danielj Miło w końcu poczytać, że ktoś stosuje gąbkę jako złoże filtracji biologicznej. Jakoś do tej pory nikt nie zwrócił na to uwagi. A faktycznie gabka poza oczyszczaniem mechanicznym może również pełnić rolę złoża biologicznego.

Więc na chwilę obecną mój pomysł jest taki, że zamontuję AT-203 z jak największą gąbką (sam ją wytnę - mam gęstą gąbkę o bardzo małych otworkach), do tego dorzucę tego Aqua-Clear 500 i napakuję go jak najlepszą ceramiką. Gąbka na AT-203 oprócz oczyszczania mechanicznego będzie pełnić także rolę złoża bilogicznego. Będę ją płukał tylko w wodzie z akwarium, więc myciem bakterii nie zabiję. Może taki zestaw jednak wydoli? Chyba to przetestuję.

Opublikowano

ja kiedys miałem 240l na dwoch głowicach szuta z gabkami o przepływie 600l po nich ten zbiornik działał na jednym o przepływie 1100 z dwiema gabkami dodam ze akwa było przerybione. podmiany robiłem raz w tygodniu i wszystko było dobrze :)

moim zdaniem wystarczy taki zestaw a nawet jako wewneczny wystarczy jakaś głowica z gabka o przepływie 1000L

Opublikowano
Może i wydoli ale ile miejsca zabierze?? Nie wiem czy jest to wydane i estetyczne na tyle by to robić.

Gąbkę zasłonię trawą, to jak dla mnie to jedyna roślina, która dobrze rośnie bez specjalnego nawożenia. Poza tym widzialem akwaria malawi z trawą i mi się podobały. A że zajmie miejsce to trudno. Jak wszystko sfinalizuję, a zajmie mi to pewnie ze 2 miesiące, to zamieszczę zdjęcia i będzie można wtedy stwierdzić czy ta gąbka wygląda estetycznie czy nie.

eremita Dzięki za słowa otuchy :)

Opublikowano

w malawi opiera sie w wystroju na skałakach a nimi można łatwo filtry pozasłaniac :)

ja mam panel w akwarium i tez go nie widac :D

podaj mi maila na prywatnej wiadomosci to wysle fotki jak miałem zasłoniety filtr i przesle zdjecie panelu zobaczysz moze sie przekonasz :wink: