Skocz do zawartości

Wyglad zbiornikow z roznymi swietlowkami...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
A ma ktoś może zdj. akwarium malawi z świetlówką sun glo ?

Zdjęcia są dla mnie bardzo mało obiektywnym źródłem informacji o świetle. Wszystko zależy od balansu bieli, obróbki w PSie, a nawet od konkretnego modelu aparatu.

Pod linkami masz dwie fotki akwarium z SunGlo robione na różnych ustawieniach WB. Bliższe prawdzie jest foto z pierwszego linku.

http://www.um-um.pl/malawi/details.php? ... ode=search

http://www.um-um.pl/malawi/details.php? ... ode=search

Jak ktoś lubi ciepłe żółte światło, to SunGlo jest ok.

Opublikowano

dobrze że jestem wstecznym daltonistą rozróżniam tylko podstawowe kolory a jak ktoś mi pokazuje czerwony i inny czerwony to niezbyt widzę różnicę, a jezeli nawet to nie sprawiają mi one różnicy.

Współczucia Tym wszystkim co męczą się z każdym detalem ;)

:wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jest gdzieś w necie (ktoś się natknął) strona jak z pierwszego postu, tylko że porównująca żarniki HQI w podobny sposób?

Różne moce i temp barw praktycznie w tych samych warunkach...

Niestety nie mam możliwości podróżowania i zobaczenia na własne oczy, a jednak taki żarnik to spory koszt i zakup "w ciemno" trochę ryzykowny...

Może ktoś może pomóc?

• 4 lata później...
Opublikowano

Witam,

gdyby ktoś chciał porównać różne opcje, tu mój film z oświetleniem typu DIY. Prezentowane oświetlenie to właśnie omawiane przez Was niebieskie, oraz Sylvania grolux, którą osobiście bardzo polecam do ekspozycji przeróżności barw mieszkańców Malawi. Jesy też opcja z lampkami halogenowymi, a to wszystko może być w różnych kombinacjach, jak widac na załączonym filmie.

http://www.youtube.com/watch?v=fhSOxT4ifJU

Opublikowano
Działa... niestety:sad:
- jak to rozumieć? Jeśli krytycznie to powiem tyle, że nie miało się podobać, tylko dać porównać :). To mój "wczesny" zbiornik, z początków (dodam na usprawiedliwienie). Jest tam wszystko, ale to eksperymentowanie pozwoliło na zdobycie jakiejś wiedzy. Również w kwestii oświetlenia. Ale przede wszystkim nie chodziło tu o ocene zbiornika, to nie ten temat.

[ czasami mam wrażenie, że nowy użytkownik forum jest traktowany jak ten pyszczak, nowy w stadzie- czy nie za bardzo się utożsamiacie ze swoimi podopiecznymi czasami? bez odp]