Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

w Tan-Malu natknąłem się na rybkę z gat Mbuna jak w temacie, niestety na polskich stronach za wiele informacji o tym gatunku nie ma.

Może ktoś pomoże i napisze cokolwiek o tej rybie, np wymagania żywieniowe, stopień agresywności.

Z góry dziekuję za pomoc i pozdrawiam

Krzysiek

Opublikowano

Co nie co z BTN.

Dorasta do około 13 cm, samice do9 cm, jest to ryba lubiąca popływać w skałkach, w środowisku naturalnym przebywa na około 4 m . głębokości, jego dieta to głównie glony, więc to typowy roślinożerca, samce terytorialne, ale jak z jego agresywnością to Ci nie powiem bo go nie miałem, u pyszczaków bywa różnie z agresją i z książki nie wyczytam tego:).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam,

mam jeszcze jedno uzupełniające pytanie.

Mianowicie we wspomnianej wcześniej ofercie Tan-Malu w ich galerii jest ta rybka, natomiast gdy wszedłem na portal www.malawicichlids.com, galeria http://www.malawicichlids.com/mw09006a.htm#pt10

i porównam ryby z grupy tropheops, to okazuje się, że w Tan-Malu jest to mauve, natomiast na malawicichlids jest to najprawdopodobniej ryba P. "tropheops chinyamwezi.

Więc jak to jest z tym nazewnictwem, kolorystyka, a najważniejsze, kto się myli?

z góry dziękuję za pomoc.

Krzysiek

Opublikowano
witam,

mam jeszcze jedno uzupełniające pytanie.

Mianowicie we wspomnianej wcześniej ofercie Tan-Malu w ich galerii jest ta rybka, natomiast gdy wszedłem na portal www.malawicichlids.com, galeria http://www.malawicichlids.com/mw09006a.htm#pt10

i porównam ryby z grupy tropheops, to okazuje się, że w Tan-Malu jest to mauve, natomiast na malawicichlids jest to najprawdopodobniej ryba P. "tropheops chinyamwezi.

Więc jak to jest z tym nazewnictwem, kolorystyka, a najważniejsze, kto się myli?

z góry dziękuję za pomoc.

Krzysiek

Nikt się nie myli :D

Po prostu mog ą to być podobne odmiany geoeraficzne i tyle.

A troheopsy to sody agresywne ryby , u mnie w 450 l gdzie pływał tylko jeden samien , potrafił o trakcie tarła zabić samicę:(

Nie polecam więc tej rybci(mimo że śliczna) dla początkujących malawistów.

Opublikowano

witam,

dzięki za podpowiedź.

Chcę mieć jednego samca plus samice, a zbiornik prawie 800 litrów brutto, więc zapewne da żyć innym gatunkom.

pozdrawiam