Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Podłacze się do tematu.Zakupiłem do Eheima 2215 2 litry substrat pro i 1 litr Mech.Czy na poczatek filtracja zewnętrzna taką iloscia wkładu bedzie wystarczajaca?(doadam jeszcze 2 gąbki).Moje 240 litrów będę filtowac dodatkowo wewnetrznym fluvalem 4+ z gąbką.

Opublikowano

Poczytałem troche na forum i widze że raczej ludzie preferują wypełnienie całego filtra ceramiką biologiczną.Jednak w instrukcji filtra jest pokazane iż najpierw woda powinna przejść przez ceramikę MECH aby przefiltrowac zanieczysczenia zanim wpadnie na ceramikę biologiczną Substrat....

Opublikowano
Poczytałem troche na forum i widze że raczej ludzie preferują wypełnienie całego filtra ceramiką biologiczną.Jednak w instrukcji filtra jest pokazane iż najpierw woda powinna przejść przez ceramikę MECH aby przefiltrowac zanieczysczenia zanim wpadnie na ceramikę biologiczną Substrat....

Wszystko dlatego , że przeważnie stosują prefiltry na wlocie do filtra , więc stosowanie mech mija się z celem:)

Opublikowano

Wymieniłem w sklepie ceramikę Eheim mech na 2 litry Eheim substrat pro.Jeśli chodzi o filtrację sprawę więc będę miał zamkniętą tzn :

-filtr zewnętrzny eheim 2215 wypełniony całkowicie ceramiką biologiczną ( 4 litry ) substrat pro z dodanym prefiltrem z gąbki na wlocie rury zasysającej

-filtr wewnętrzny fluval 4+ wypełniony gąbką.

Czy do 15 rybek w akwarium 240 litrów taka filtracja się sprawdzi? Może ma ktoś z was taki zestaw?