Skocz do zawartości

co Wy na takie parametry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium 112

oświetlenie 13h/dobę

1szt aquarelle philips 18W

1szt gro-lux sylvania 18W

plus odbłysniki

napowietrzanie 13h/dobę

lampa uv tetry 24 h- (była okazja to nabyłem)

Filtr zewnętrzny Tetra Tec Ex 700 - wywalony węgiel i jedna warstwa gąbki, za gąbkę jest grys koralowy około 0,5 kg i 0,5kg na dnie filtra, reszta fabrycznie - oczywiście 24 h

Filtr otwierany jakieś 4 miesiące temu w celu zamiany gąbki na grys koralowy ( przy tej okazji wypłukany w wodzie ze zbiornika)

Obsada

10 szt Labidochromis caeruleus + 3szt tygodniowych całkiem małych

sporo świderków chyba czarniawiec to sie nazywa

dwie kępki kryptokoryny

Wyposażenie

piasek z plaży w chałupach od strony otwartego morza (wypłukany i wyprażony)

łupki filitowe jakieś 4-5 kg moze wiecej

mały rosochaty korzeń

biały porowaty kamień (przywieziony z Grecji, wygotowany, moczony w misce przez dwie doby po sprawdzeniu parametrów wody z miski Ph podskoczyło nieznacznie) czyli nie jest to chyba wapień.

Karmienie

Poświęcam temu sporo czasu i uwagi, tzn karmię minimalnymi porcjami odczekuje aż wszystko rybki wyłapią i sypię znowu minimalna porcję i tak z 3-4 razy po to by nic nie opadło na dno i tak dwa razy dziennie

mrożonki to szklarka, cyklop,artemia

rzadko żywy pokarm - rurecznik, ochotka

suchy to - tropical krill, tropical spirulina, tropical malawi bez żadnego schematu

Pielęgnacja

podmianka wraz z odmulaniem 15 litrów raz w tygodniu -po powrocie z dwutygodniowego urlopu i przeprowadzeniu testów postanowiłem robić to co dwa tygodnie (zobaczę co się będzie działo)

do kranówki której używam do podmianki dodaje aquatan sera i mocną łyżeczkę sody

szyby czyszczę dowodem osobistym dwa razy w tygodniu, choć ostatnio mniej zarastają

Cóż jeszcze mogę dodać??

Sabotage gratulacji nie przyjmuję bo pewnie nie wielka w tym moja zasługa, zbieg okoliczności albo fuks.

Ryby czuja się dobrze stale obserwuję amory, no i jest potomstwo (które będzie pewnie zjedzone)

Pozdrawiam

Opublikowano
Sabotage, mówi się gdynianin

Serio :?: :lol: niewazne..

Co do Twojego opisu, cud..

Mam 2x wieksze akwa z 10 rybami, mocniejsza-wydajniejsza filtracje, napowietrzanie 24/h, podmiak 20%, nie przekarmiam, lampy uv nie mam (niepotrzebne imo), musimy szukac dalej.. Nawet po podmiankach mam no3 okolo 20... :(

Opublikowano

Żartujesz sobie? Mają jakieś 11 miesięcy a kupki robią takie czasami na 5-6cm największy samiec ma około 9 cm najmniejsza samiczka około 5cm

Pozdrawiam