Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć

mam akwa 160 l. od jakichś dziesieciu dni walczę z mętną wodą; okazało się że mam wysokie NO3 (b. wysokie :oops: ), zaczałem intensywne podmiany (zmieniałem ok 40% wody przez trzy kolejne dni, później po jednym, dwa wiadra), a żeby nie wyjałowić totalnie wody z bakterii w tym czasie lałem spore dawki Sera Nitrivec. NO3 zjechałem jak dotąd do ok. 40 mg/l. Ale woda dalej mętna, chociaż mniej.

Nie wiem co dalej, jeszcze podmieniać?? Mam obawy że sobie załatwię bakterie w akwa. Doradźcie coś proszę.

Opublikowano

białe zmętnienie, jakby ktoś mleka dolał; więc jeżeli to pierwotniaki to jak je zamordować??

Opublikowano

przestan podmieniac i daj sie ustabilizowac tej wodzie z tego co pamietal nitrivec moze powodowac zmetnienie daj temu baniakowi sie rozchulac jaka tam masz filtracje ?? i dekoracje ??

Opublikowano

filtry to fluval 205 (kubeł), i wewn. fluval 3 plus (oba po ok 700 l/h), dekoracje to wapień i piaskowiec

Opublikowano

ile to akwa juz stoi ??

nie wrzuciles nic nowego do baniaka ?? sprobuj zrobic tak wylaczyc jedna swietlowke jesli sa 2 i napowietzanie na maxa maxymalny ruch wody musi byc

jesli to nie pomoze pisz mialem ten problem ;]

sprobuj jednak najpierw tego co ci pisalem ;]

Opublikowano

akwa stoi od połowy kwietnia, nic nowego nie wrzucałem, swiatło ograniczam bo zauważyłem że mętnieje jakby bardziej jak długo swieci (dziś od rana w ogóle nie włączałem), filtry hulają na maksa, wystawiłem wylot wody z kubła wysoko nad powierzchnię(niezła fontanna); zrobie tak jak mi radzisz, tzn sprobuję mocno napowietrzać i będę świecił jedną świetlówką

pozdrawiam

Opublikowano
białe zmętnienie, jakby ktoś mleka dolał; więc jeżeli to pierwotniaki to jak je zamordować??

nie podmieniaj wody w tak czesto i w tak duzych ilosciach, silnie napowietrzaj, czekaj ;) peirwotniaki ustapia po ok dwoch tygodniach ... wiecej na ten temat znajdziesz w tutejszym archiwum lub na PRA

pzdr

jas

Opublikowano

nie podmieniaj teraz wody przez 2 tyg podmiana tylko pomoze im sie rozwinac jesli przygaszenie nei pomoze idace ze skroceniem czasu naswietlania to wylacz calkiem swiatlo a szyby zaslon np recznikiem na 4-5 dni do tego napowietrzanie sam zobaczysz efekt ryba sie nei c nie stanei na czas karmienia wlacz swiatelko i wylacz po paru minutach