Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam podepne sie pod temat zeby nie zakladac nowego. Trzy z moich 20 maluchow saulosi maja na pletwie grzbietowej jakby czarna linie. Cos jak u yellowkow. Boje sie ze moga to byc mixy wlasnie z yellow. Dodam tez ze wlasnie te 3 sztuki najbardziej ganiaja inne. Czy to powod do niepokoju czy u sauloskow taka prega moze wystapic? Rybki kupilem na gieldzie akwarystycznej w Lodzi.

Opublikowano

To jest najnormalniejsza z najnormalniejszych rzeczy. Przecież samiec ma czarną płetwę grzbietową. U mnie nawet samica nosi ciemną płetwę grzbietową.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie w zakupionym 3 miesiące temu stadku naliczyłem 3 sztuki młodych 3 centymetrowych saulosi z atrapami jajowymi.

Obecnie ryby podrosły do jakiś 4-4,5cm i żadna z nich już nie posiada atrap jajowych.

Jakieś czary...;)

Jakoś nie wierzę, że mam same samice ale trochę dziwna sytuacja.

• 1 rok później...
Opublikowano

Aż zaskwierczało od grzania kotleta :)

Czy malutkie samce mają od początku atrapy? Mam 10sztuk młodych saulosi - najmniejsza ok 4cm, największa ok 6 cm. U żadnej z nich nie widać atrapy a czasami gdy je zaskoczę oświetleniem z samego rana (gdy jeszcze ciemno za oknami) to dwie rybki mają widoczne ciemne pręgi i płetwę grzbietową. W ciągu dnia wszystkie ryby są jednolicie żółte

Opublikowano

Musisz poczekać jeszcze, z atrapa i różnie bywa bo czasem i samice je mają. Paski mogą być jakąś szansą, że to są samce, ale bywa że i samica potrafi je mieć, delikatne ale są. Piszę o dorosłych samicach. Musisz czekać, to Ciekawe doświadczenie jak żółta ryba przybiera powoli niebieski kolor. 

Opublikowano

Samica saulosi posiada w dorosłym wieku niepełną atrapę jajową lub nie ma jej wcale. Samiec , jeżeli nigdy nie miał mocno uszkodzonej płetwy, będzie posiadał pełną atrapę

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

To różnie bywa, u mnie z jednej partii 25 ryb gdzie jeden samiec przyjechał wyraźnie wybarwiony a pozostałe były żółte. Po około 2-3 tygodniach kolejne ryby stawały się samcami. Mniej więcej po pół roku wydawało by się że już wszystkie samce są niebieskie, kolejne żółtki traciły barwę, więc cały proces rozciągnął się jak na razie do około 8 miesięcy :). 

Także nie ma chyba jednoznacznej odpowiedzi na Twoje pytanie ;)