Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Planuje zakup akwarium 200-240 litrów i chciałbym go postawić na obecnej szafce widocznej na zdj. którą mam w pokoju, może ktoś już stawiał na podobnej i podzieli się opinią czy wytrzyma nacisk tych 250-300kg, mam szafkę opti set przy 125 litrowym akwarium i powiem szczerze, że wygląda licho w porównaniu do szafki którą obecnie mam w pokoju. 

Niepokoją mnie przede wszystkim plecki bo są z jakiejś cienkiej płyty, jak myślicie, czy da radę?  

IMG_3945.jpeg

IMG_3946.jpeg

IMG_3944.jpeg

Opublikowano

Na tej szafce to trochę bałbym się postawić takie akwarium. Po pierwsze pasowałoby chociaż w środkowej sekcji wstawić płytę meblową 18mm jako "plecy" a po drugie jeszcze sprawdzić jak ma rozwiązaną kwestię nóżek. Na zdjęciu wygląda tak jakby opierała się tylko bocznymi ścianami. Dodatkowo ten blat wygląda mi podejrzanie... Coś jak te stoliki z IKEA, które mają zamiast płyty meblowej blaty wykonane z papierowego plastra miodu na który jest naklejona cienka warstwa wykończeniowa.

Opublikowano

Wzmocnił bym plecy na dnie dołożył poprzeczkę i utrzyma akwarium bez problemu.

Bardzo podobnie zrobiłem kiedyś u siebie z moim 240 l akwarium, stało ponad 8 lat bez problemu, do czasu przesiadki na 720 l, które też stało na szafce z płyt meblowych, teraz mam 2500 l i akwarium stoi na szafce z płyt meblowych, kwestią jest porządne jej usztywnienie.