Skocz do zawartości

Awaria filtra JBL e1502 i decyzja co do zakupu Eheim Professional 4+ 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to żeś mnie pocieszył 😀 Trzeba było faktycznie kupić tego aquaela... Jedynie co się ciesze przy tym Eheim że dobrze filtruje, jedyna pociecha i w sumie najważniejsza...

A tak hipotetycznie jak bym miał brać aquaela do tych moich 300 litrów to którego? Ultramaxa czy hypermaxa? Tego z bluetooth? Bo przyznam że jestem zdesperowany...

Którego byście radzili?

Sorry nie zauważyłem że są już dwa moje posty wyżej...

---

Częsciowo sobie sam odpowiem że na hypermaxa mnie nie stać i nie mam jak zainstalować dwa zestawy węży(pokrywa) także chyba ultramax, tylko 1500 czy 2000 i czy z bluetooth czy bez???

---

Jakbym wziął któregoś ultramaxa to jak tam jest z tym mocowanie węży tzn. z tym zabezpieczeniem aby wąż z króćca się nie wyrwał?? Bo miałem kiedyś aquael unimax 250 i tam była masakra. Nie jestem siłaczem, raczej jestem cherlawy i słaby i nie mogłem odkręcić tych węży bo tam ta zakrętka blokująca była tak zrobiona że trudno to było chwycić. Czy jest to lepiej rozwiązane w ultramax?

Opublikowano

Ultramax 2000 - BT w malawce nic nie da oprócz większego kosztu

Co do obecnego filtra to buczenie może mieć różne podłoża

• sam głowica boczy bo jest zapowietrzona
  • węże dotykają akwarium/szafki i rezonują - w dziadowskim Fluval 307 strasznie mnie to irytowało
  • filtr stoi w szafce., która robi za tubę basową -  postawić filtr na czymś miękkim i/lub wygłuszyć szafkę
  • użytkownik w gorącej wodzie kąpany - poczekać! filtry kubełkowe w znakomitej większości cichną po czasie bo po pierwsze się odpowietrzą a po drugie dotrą. Cierpliwość największa cnotą akwarysty

ps. Ultramax 2000 też mi buczał ze 2 tygodnie :)  bo go trudno odpowietrzyć. Teraz jest naprawdę cichy

ps 2 - jeszcze jest myk z posmarowaniem ośki/wirnika smarem takim jak do uszczelek filtra (silikonowym). Kiedyś w w 15 letnim eheim classic pomagało trochę ;)

Opublikowano (edytowane)

Może jestem w gorącej wodzie kąpany ale pamiętam miałem jeszcze kiedyś z 14 lat temu kubełek Eheima bodajże 2224 i tak samo buczał jak ten. I to był wtedy model taki z wyższej półki. Co ja wtedy nie cudowałem... Też do niego nowy wirnik, odpowietrzałem, nic nie pomagało... I to było takie charakterystyczne takie "bąbrowanie" ten dzwięk.

---

A jeszcze dodam że jak miałem tego unimaxa 250 to nic go nie było słychać. Nic.

Edytowane przez duch
poprawka
Opublikowano (edytowane)

Mam ultramaxa 1500 i 2000, oba cichutkie, stoją sobie wolno tzn nie zabudowane nie w szafce tylko pod i obok akwarium niczym nie zasłonięte, stoją koło łóżka i ich w ogóle nie słychać, trzeba przyłożyć ucho żeby usłyszeć lekki szum, słychać mi tylko mały wewnętrzny filterek i falownik.

W ultramax jest lepiej bo węże wraz z nakrętkami są oddalone od siebie i mozna je swobodnie chwycić, generalnie to myślę że dziecko z podstawówki by bez problemu poskręcało ultramaxa.

Edytowane przez Tomasz78
Opublikowano
27 minut temu, Tomasz78 napisał(a):

Mam ultramaxa 1500 i 2000, oba cichutkie [ ], generalnie to myślę że dziecko z podstawówki by bez problemu poskręcało ultramaxa.

Pod warunkiem, że to podstawówka z lat osiemdziesiątych 😜

Zwróćcie uwagę, że zmieniły się wloty/wyloty do Ultramax 2000. Jest wątek o tym a nowe filtry mają już prawdopodobnie zmienione

@duch jeżeli dalej będziesz mial problem z filtrem to spróbuj zwrócić i weź Aquaela. Ja osobiście unikam Eheim m.in przez głośność. Ale ja mam wyczulony słuch i słyszę ponoć niesłyszalna Tetrę ;)

Opublikowano
4 minuty temu, Bojar napisał(a):

Pod warunkiem, że to podstawówka z lat osiemdziesiątych 😜

Dobre :D

A tak poważnie to raczej nie trzeba wielkiej siły do poskręcania, ewentualnie można w rękawicach albo przez szmatkę, jest wtedy lżej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja bym teraz brał Ultramaxa BT a nawet dwa.No ale wiadomo wtedy koszty rosną.

U mnie wcześniej w glossy 260 pracowały dwa eheim Professional 4+ 600.Szafka wymoszczona matą akustyczną.Węże obłożone taką piankową izolacją na rury plus na miejscu stykania się z szafką podłożone gąbki.I jaki efekt?

Buczały i było je słychać.

Nie wiem co mnie wtedy podkusiło żeby eksperymentować z tym eheimem zamiast brać jak zawsze Aquaela.Dziś już jestem mądrzejszy i ubogi w kilka stówek i nerwów.

Opublikowano

W sklepie powiedzieli że mogą przyjąć go w ramach gwarancji ale o zwrocie nie ma mowy. Tak jak napisałem jestem lekko zdesperowany i zamówiłem tego ultramaxa ale tego zwykłego bez BT. I już nie dam się więcej na Eheima namówić.

Opublikowano

Jako że ultramax przyjdzie dopiero w poniedziałek więc nie bawiłem się narazie w gwarancje Eheima tylko ponownie go podłączyłem aby była do poniedziałku jakaś filtracja. I powiem wam że coraz głośniej ten Eheim hałasuje. To już jak był wcześniej ten jbl to dużo ciszej pracował.

Opublikowano (edytowane)

Może faktycznie jestem w gorącej wodzie kąpany bo postanowiłem jeszcze raz sprawdzić tego eheima. Bo do tej pory chodził on na pół swojej mocy tzn. przepust wody był ustawiony na połowe. I dałem teraz na full i obok jest takie pokrętło(nie wiem jak to się nazywa) które też dałem na full. Jakie było moje zdziwienie jak filtr UCICHŁ. Nie ma już prawie w ogóle tego "bąbrowania" słychać tylko cichy szum pracy wirnika. Także o ile nic się nie zmieni to zostaje ten eheim natomiast aquael jest anulowane zamówienie(dzięki Najwyższemu że nie został jeszcze wysłany i sklep zwróci pieniądze). I nie wiem dlaczego tak się działo że na połowie przepustowości hałasował on ale jest teraz w miare ok.

---

To pokrętło które dałem na full to Xtender i nie wiem czy od tego ale jest ciszej.

Edytowane przez duch
poprawka
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.