Skocz do zawartości

Awaria filtra JBL e1502 i decyzja co do zakupu Eheim Professional 4+ 600

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem u siebie w 260 l dwa Eheim Professional 4+ 600 i powiem ci że to był mój największy błąd.Z filtracją był dramat.Robiłem różne kombinacje z wkładami(gąbki,waty itd) i wielkie g.... Może ta firma robiła kiedyś dobre filtry ale na przykładzie tych dwóch egzemplarzy mam zupełnie inne zdanie.

Jak dla mnie teraz Ultramax BT lub Hypermax BT. 

Opublikowano

A ja się z tym nie zgodze bo mam w drugim baniaku 112 litrów Eheim Professional 4+ 250 (czyli mniejszy) i jest bajka, filtracja jest super, nie zapycha się szybko nawet po pół roku pracy. A przed nim miałem pare lat temu Aquael Unimax 250 i to dopiero był szajs. Bardzo szybko się zapychał. System automatycznego zalewania totalnie przekombinowany(już po 2 miesiącach nie chciał zalewać filtra). A ultramax albo hypermax? Niewiem, może są lepsze, nie będe się wypowiadał bo ich nie testowałem.

Opublikowano

@duchJeżeli chodzi o nasz biotop  to pamiętaj , że bez względu jaki filtr uruchomisz to deszczownia jest zbędna. Dodatkowe , osobne napowietrzanie może się przydać w razie jakiejś choroby czy awarii ale też bez niego się obędziesz chociaż nic nie stoi na przeszkodzie aby było. Natomiast deszczownia zawsze zmniejsza przepływ filtra i to w sposób znaczący.  Jeżeli ustawisz wylot filtra czy filtrów w ten sposób , że  wylatująca woda będzie łamać lustro wody to będziesz miał wystarczające i bardzo dobre napowietrzanie.  Ja we wszystkich akwa z rybami z J.Malawi  zawsze tak robiłem. Czyli jest tu pewne pole manewru aby nie zmniejszać przepływu .

Opublikowano

No już mam tego Eheima i jest już podłączony i pracuje. Nie było żadnych problemów. Sama konstrukcja tych filtrów zarówno 250 jak i 600 jest dużo wyżej niż tego Jbla e1502. Nie wiem co mnie wtedy podkusiło aby brać tego jbla.

• Lubię to 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chwaliłem tego Eheima aż do wczoraj tzn. od dnia instalacji tego filtra chodził on w miare cicho tzn. był lekki szum ale od trzech dni zaczął tak bąbrować czy inaczej mówiąc buczeć, myślałem że może się zapowietrzył, próbowałem pompką oraz tak szturchałem filtrem na boki ale nic to nie daje.

Opublikowano
3 godziny temu, duch napisał(a):

Chwaliłem tego Eheima .....[]

Pisaliśmy Ci, że ten Eheim średnio się nadaje do malawi. Dużo lepszym wyborem byłby Ultramax 2000 lub BT/

Ale cóż wybrałeś.   Filtr prawdopodobnie się zapowietrzył lub uszkodziła się ośka/wirnik 

Otwórz i sprawdź czy wirnik nie posiada uszkodzeń.