Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wygodniej ( taniej w eksplatacji , mniej rurek we wnatrz ) bedzie sprzedac nowy wygrany i uzywany i kupic nowy wiekszy ? Ja bym tak zrobil , pewnie latwiej by tez bylo to schowac gdzies w szafce. Pomysl nad tym .

Opublikowano

z miejscem nie ma problemu zupełnie.

Połączyć ich siły, to znaczy po prostu żeby pracowały razem, broń boże nie łączenie szeregowo. :)

jeden większy, no właśnie, z wątku jakoś nie jestem do żadnego modelu przekonany.

Opublikowano
Połączyć ich siły, to znaczy po prostu żeby pracowały razem, broń boże nie łączenie szeregowo. :)

jeden większy, no właśnie, z wątku jakoś nie jestem do żadnego modelu przekonany.

To moze troche zmienie zdanie na temat Unimaxa 700-ki . Nie musze juz zagladac tak czesto jak pisalem co (2-3 miesiące). Po nałożeniu prefiltrów na wloty (są dwa ) nie czysciłem go od stycznia a przepływ spada jedynie jak się prefiltry zabrudza . Po ich wyczyszczeniu filtr zasówa jak nowy :)

Choc tu akurat wyjdzie ,ze Twoje fluvale wezma obydwa mniej pradu niz Unimax 700:) Moze pomysl nad jednym JBL-em 500 (poj. ok 10-12L ) .

Opublikowano

no właśnie, 2 fluvale serii 3 mają w sumie moc 30W, pojemność ponad 13 litrów i przepływ "na pusto" 2000l/h. Wiem, że 304 załadowany ceramiką miał ok 600l/h, więc w sumie będzie rzeczywisty na 2 filtrach ok 1200. Ale to nie najważniejszy parametr, ważniejsza pojemność i to co w filtrze siedzi. Tylko zużycie energii 30W... Chociaż z drugiej strony, to oświetlenie już więcej mi zeżre...

Opublikowano

w biologu przepływ to chyba najmniej ważny parametr, ja w swojej 720 l mam przepływ rzędu 500 l/h i pewnie wielu powie że to za mało, ja natomiast mówię że NO2 jest niewykrywalne, NO3 nigdy nie było wyższe niż 20 i żadnych skoków parametrów.