Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Planuje zrobić z mojego ww filtra zrobić biologiczny a wewnętrzny tylko z pianką na mechaniczny.

Proszę o propozycję jakie wkłady biologiczne zastosować w moim filtrze by było dobrze :?:

Na razie są wszystkie oryginalne czyli:

-wkład ceramiczny,

-gąbka,

-biologiczne gniazda filtracyjne,

-węgiel aktywny,

-wata filtracyjna.

P.S. przewidywana odsada to 14pyszczaków z grupy Mbuna

Opublikowano

ja proponuje tak: zastosować przede wszystkim prefiltr (gąbka) na wlocie do kubła. A następnie zgodnie z przepływem wody w kuble najlepiej żeby najpierw przepływała przez gąbkę(opcjonalnie, nie koniecznie) zamiast gąbki może być ceramika do zanieczyszczeń mechanicznych np CerMec f-my JBL - ja tak mam a następnie najlepiej ceramika BIO o jak największych porach (powierzchni filtrującej) ewentualnie biobale - u mnie jest tak - (w kierunku przepływu od wlotu do wylotu)1. Gąbka, ceramika mechaniczna, ceramika biologiczna dwa kosze i na końcu biobale - i tyle. Wewnętrzny to Aquael z gąbką i watą. Pozdrawiam

Opublikowano

Wyngiel bym wywalił od razu z koszy. Przyda Ci się, żeby oczyścić wodę z chemii np po leczeniu ryb, ale do prawidłowej pracy zbiornika nie jest potrzebny i tylko zajmie miejsce.

Co do przeróbki. Ja u siebie zostawiłem na dolnym koszyku gąbkę przykrytą warstewką włókniny, żeby wyłapywała zabrudzenia. Reszta w ceramice, a na sam dół, luzem, pod najniższym koszykiem mam biobale, czyli te biologiczne gniazda filtracyjne. Plus obowiązkowo prefiltr, czyli gąba na wlot do kubełka.

Opublikowano

popieram Zealota - wyrzucić węgiel i zostawić na potem - pewnie się przyda. W codziennej filtracji narobi więcej szkód niż pożytku (wyłapuje pożyteczne składniki z wody...)

Opublikowano

W więc usunąłem węgiel i mam w tym miejscu wolne chciałem dodać zeolit ale przeczytałem że to zły pomysł więc planuje dodać w to miejsce żwir koralowy(długość ok 10mm) czy jest to dobry pomysł?

I jeszcze jedno czy ta ceramika co w nim jest jest dobra(foto) :?: ponieważ w ogóle nie jest chropowata.

Czy kupić taki o większych porach :?:

post-8107-14695711595574_thumb.jpg

• 11 lat później...
Opublikowano
W dniu 28.05.2008 o 15:41, Karp_ napisał:

W więc usunąłem węgiel i mam w tym miejscu wolne chciałem dodać zeolit ale przeczytałem że to zły pomysł więc planuje dodać w to miejsce żwir koralowy(długość ok 10mm) czy jest to dobry pomysł?

I jeszcze jedno czy ta ceramika co w nim jest jest dobra(foto) :?: ponieważ w ogóle nie jest chropowata.

Czy kupić taki o większych porach :?:

post-8107-14695711595574_thumb.jpg

Tak. To jest dobre pytanie, też chciałbym kogoś z Was o to zapytać. Mam w chwili obecnej pod ręką ceramikę z tetry i ceramikę z sery. Sera chropowata, porowata natomiast tetra gładka jak cukierki.... Czyżby to była ściema z tą tetra? Czy ta ceramika w ogóle się do czegos nadaje?

Opublikowano
25 minut temu, ethorious napisał:

Tak. To jest dobre pytanie, też chciałbym kogoś z Was o to zapytać. Mam w chwili obecnej pod ręką ceramikę z tetry i ceramikę z sery. Sera chropowata, porowata natomiast tetra gładka jak cukierki.... Czyżby to była ściema z tą tetra? Czy ta ceramika w ogóle się do czegos nadaje?

To że jest gladka nie znaczy, że nie jest porowata, pory są po prostu drobniejsze. Bakterie na pewno znajdą sobie tam miejsce.

Opublikowano

Czyli w przypadku takim jak mój gdy np mam dwa filtry tetry ex700 i ex1200 gdzie 700tka idzie na biologa a 1200.na mechanika to prawidłowy rozkład złóż w filtrze mechanicznym będzie wyglądał tak że zostaje wata i wszystkie gabki, a wszystkie.media typu ceramika biobale należy usunąć żeby zwiększyć przepływ? Czy moze dodać więcej gabek do mechanika?

Opublikowano

Wystarczą te gąbki, które są w zestawie. Czyli dwa kosze z gąbkami i do kosza na samej górze połóż na gąbkę watę i przykryj tą plastikową siatką (chyba tak się to składa) Biobale wywal

Opublikowano
11 minut temu, Bartek_De napisał:

Wystarczą te gąbki, które są w zestawie. Czyli dwa kosze z gąbkami i do kosza na samej górze połóż na gąbkę watę i przykryj tą plastikową siatką (chyba tak się to składa) Biobale wywal

Dokładnie tak. Czyli standardowo tak jak zaleca producent. Tak jak mam teraz w rosliniaku. Tylko rozumiem ze ceramike z mechanicznego usunąć i jest ona do przełożenia do filtra biologicznego do mniejszej tetry? 

• Lubię to 1