Skocz do zawartości

Temperatura wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam takie pytanie nie wiem czy to odpowiedni działa,  jeżeli nie to przepraszam. Więc do rzeczy czy w akwarium jest wymagana grzałka w okresie zimowym w akwarium jest 25°C l, a że mieszkam w bloku o grubych murach (stare budownictwo ) latem w mieszkaniu temperatura nie przekracza 21-22 stopnie więc tyle było by też w akwarium. Grzałka jest w akwarium, ale włączam ją tylko przy podmianach wody żeby nie było zbyt wielkich skoków temperatury.

Opublikowano
Godzinę temu, darchow napisał(a):

Więc do rzeczy czy w akwarium jest wymagana grzałka w okresie zimowym w akwarium jest 25°C l

W tym przypadku grzałka jest zbędna.

Godzinę temu, darchow napisał(a):

latem w mieszkaniu temperatura nie przekracza 21-22 stopnie więc tyle było by też w akwarium.

Niekoniecznie.  Pamiętaj , że pracujące sprzęty podnoszą temperaturę w akwarium , oświetlenie , zamknięta pokrywa też ma wpływ na podniesienie temp. Przekonasz się w lato. Ale lepiej mieć niższą i podnieść jak będzie potrzeba jak obniżyć bo to już większy kłopot.

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję w lato zobaczę ile faktycznie będzie miała stopni woda , a taka optymalna temperatura jest jaka bo czytając w internetach jest duży przedział?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, darchow napisał(a):

a taka optymalna temperatura jest jaka bo czytając w internetach jest duży przedział?

Patrząc na dostępne ryby z jeziora Malawi to mniej więcej 23-27 C. Ta którą masz w swoim akwa w porze zimowej jest OK.  Ja u siebie w zimę miałem 26 a  w lato 27C. W lato zaczynałem obniżać gdy przekraczała 30C. teraz nawet w lato nie przekracza 30C.  Jak na razie masz komfortowe warunki. Zobaczysz jeszcze w lato.  Taka dziwna rozpiętość temperatur u mnie wynikała z tego , że zmieniałem często miejsce zamieszkania. Teraz też się szykuje powrót do Wrocławia i znowu będę miał inne warunki.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca
Opublikowano

U mnie jest 23 stopni i jest ok. Pewien youtuber amerykański mający Malawi twierdzi, że temperatura ma wpływ a agresję ryb i częstotliwość podchodzenia do tarła i pod tym względem trzymać w niższej temperaturze.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, darianus napisał(a):

U mnie jest 23 stopni i jest ok. Pewien youtuber amerykański mający Malawi twierdzi, że temperatura ma wpływ a agresję ryb i częstotliwość podchodzenia do tarła i pod tym względem trzymać w niższej temperaturze.

Czyli niższa temperatura mniej agresji oraz mniej rozmnażania dobrze rozumiem ? Czyli jeżeli zostawię na lato 22-23 stopnie będzie mniej agresji i mniej maluchów, a  zimą wszystko nabierze temperamentu ? :)