Karmienie drapieżników
-
Ostatnio przeglądający 0 użytkowników
- Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
-
Przez dbst13 · Opublikowano
Witam. Przedstawiam swoje akwarium 100x50x50cm. Filtracja to kaskada Aquael fzn 1500l/h, do dodania wewnętrzny Aquael turbo 2000 Aranżacja: Serpentynit ok 60kg Piasek rzeczny o granulacji +/- 0,5mm I najważniejsze... OBSADA młodzież wielkości 3-5cm: Iodotropheus sprengarae 9szt Melanochromis maingano 9szt Labidochromis perlmutt 7szt Cynotilapia zebroides cobue 6szt -
Przez ironclad · Opublikowano
Z czystym sumieniem mogę polecić,prosty sterownik z możliwością programowania 8 kroków rozjaśnia i sciemniania listw LED, programujemy na osi czasu procentowe zwiększenie lub zmniejszenie natężenia światła co 10% działa poprawnie polecam -
Przez Vrzechu · Opublikowano
Dzięki @jaras za podzielenie się swoim doświadczeniem 🙂🍻 -
Przez jaras · Opublikowano
Cześć. Możesz też dołączyć do diety -mrożone stynki oraz mięso dorsza. Gdy obsada podrośnie, proponuję karmić ryby raz dziennie. Trzy dni z rzędu, a później dzień głodówki lub tylko płatki. Drapole zjedzą wszystko, co im podasz. Raz na jakiś czas podawałem też spiruline w płatkach. Z pokarmów granulowanych głównie bazowałem na -omega one oraz z tropikala pałeczki dla dużych pielęgnic. Dobrym pokarmem też będzie kryll liofilizowany oraz kryll chips z Tropikala -
Microbe-lift Special w połączeniu z Microbe-lift Nite-Out II ,w akwarium towarzyskim od dłuższego czasu stosuję te drugie jest super, te pierwsze okrutnie "waniają"😜 -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
OK. To teraz obserwuj parametry NO2 NO3 a w razie czego to reaguj jak napisał @VrzechuNie znam tych bakterii , nie wiem czy są z pożywką to nie będę się wypowiadać. Ja zawsze startowałem na łyżeczkę pokarmu i do tego prodibio biodigest , których nie przedawkujesz. Myślę , że skoro zalałeś miesiąc temu to mimo wszystko będzie OK. Ale parametry obserwuj i w razie dużego skoku NO2 rób częste podmiany a będzie dobrze. -
Akwarium zalane około 15 stycznia z tym że posty różnie pisałem, stosowałem przez ten okres cały czas bakterie startowe do tego non stop pracowały filtry, wodę sprawdzałem niestety testami piaskowymi ryby są już 4 dzień nie widać żadnych niepokojących objawów żwawe ruchliwe, kopią piach chowają się w jaskiniach na razie ok mam nadzieję że sytuacja się nie zmieni -
Przez Andrzej Głuszyca · Opublikowano
@ironclad23 stycznia piszesz ,że stelaż robisz sam czyli prawdopodobnie akwa nie jest zalane. 31 stycznia jest już zalane co widać na zdjęciu. Dzisiaj mamy 10 luty czyli niecałe dwa tygodnie od zalania chociaż w innym temacie napisałeś , że minął miesiąc. Może coś źle zrozumiałem. Ale patrząc na Twoje wyniki testów to wg mnie cykl azotowy jeszcze nie ruszył. Jeżeli jest tak jak piszę to trochę kiepsko tak jak napisał @Vrzechu. Pocieszające jest to , że "pyszczaki" są dosyć wytrzymałe nie tak jak np. palety czy skalary. Może będzie OK. -
Cześć wszystkim 👋 W najbliższym czasie dotrze do mnie moja długo wyczekiwana obsada. W jej skład będą wchodzić takie gatunki: Dimidiochromis Strigatus, Stigmatochromis Tolae, Nimbochromis Polystigma, Exochochromis Anagenys oraz Protomelas Mbenji Thick Lips. Chciałem podpytać Was o kwestie żywieniowe takiej obsady. Trochę grzebałem na forum i wstępnie założyłem takie menu: - Hikari Vibra Bites - Naturefood Premium Cichlid M - HS OSI Cichlid Flakes lub HS OSI Artemia Flakes - Mrożonki z firmy Ocean Nutrition np. Cichlid Mix, Artemia - Mrożone krewetki parzone kupione w sklepie spożywczym. Co sądzicie o takim zestawie? Jakieś uwagi, rady, propozycje? -
Nie chcę siać paniki, ale czy Ty wpuściłeś ryby do akwarium, które zalałeś 31 stycznia? 🤔 Jeśli tak to radzę karmić bardzo, bardzo delikatnie, uzbroić się w kropelkowe testy wody na NH3, NO2 oraz NO3 i szykować się na częste podmiany wody albo zgony ryb...
-
-
Tematy
-
Grafiki
Rekomendowane odpowiedzi