Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, posiadam akwarium Malawi 200 l z Pyszczakami Saulosi (15 sztuk), zakupione z hodowli ponad miesiąc temu. Były zakupione w wieku ok 3-4 miesięcy, jedne większe, inne mniejsze, różnice we wzroście znaczne. Jakies 2 tygodnie temu zauważyłam rybkę z podgryzionym ogonem, jest to rybka jedna z mniejszych. Ostatnio zauważyłam, że wygląda coraz gorzej. Jest chuda i ma znacznie podgryziony ogon, postrzępiony. Mimo tego pokarm przyjmuje normalnie i jest aktywna, jednak obawiam się, że w końcu padnie. Podejrzewam, że inne rybki znęcają się nad nią, ale nie zauważyłam tego. Co w takiej sytuacji mogę zrobić? Czy te różnice we wzroście są normalne? Samiec powoli wybarwia się i przegania inne rybki, raz zauważyłam, że chwycił jedną z rybek za płetwę grzbietową i poszarpał (nie wiem czy była to ta sama rybka, która jest chuda i poszarpana) Proszę o porady.

Screenshot_20250201-221759~2.png

Edytowane przez Paula099
Dodanie zdjęcia
Opublikowano

Podejrzewam , że ta ryba od początku miała aktywnego pasożyta co widać po zapadniętym brzuchu mimo iż pobiera i zjada pokarm.  Może właśnie dlatego od początku była mała i najsłabsza.  Przyjrzyj się jej odchodom. Ewidentnie widać , że są długie i białe co świadczy o złym trawieniu ( pasożyt) . To , że teraz pada ofiarą agresji jest zrozumiałe. Jest słaba i każda ryba w takich okolicznościach w akwa może być nękana.  Weź ją odizoluj albo do innego akwa albo do kotnika w tym akwarium  .  Jedno i drugie ma plusy i minusy.  Spróbuj ją leczyć . Sposoby leczenia znajdziesz na forum. Wpisz w SZUKAJ  słowo LECZENIE , zaznacz WSZĘDZIE a znajdziesz masę tematów. W razie czego to pytaj ale w odpowiednim dziale czyli " CHOROBY, LECZENIE, PROFILAKTYKA". 

• Lubię to 2
Opublikowano

Możesz też ogólnie wszystkim rybom zaserwować przez tydzień tylko Sera Bakto Tabs. Następnie przez tydzień podawaj namaczany pokarm w Zoolek Capiforte na przemian z Zoolek Capisol.

Powodzenia 🍻

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dziękuję za odpowiedzi. A czy pasożyt może przenieść się na pozostałe ryby? I czy te preparaty wymagają dużych podmiana wody po ich zastosowaniu? Jak to wygląda w praktyce?

Edytowane przez Paula099
Opublikowano

Nie wymagają żadnej podmiany, bo podajesz w pokarmie. Jednak warto podmianę zrobić serwując przy podmianie dużą ilość zwykłej soli (2 łyżki do zupy na każde 100 l wody w akwarium) lub np. Tropical Sanital.