Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Mam w tej chwili akwarium słodkowodne z gupikami 100l. Stoi na szafce która była robiona jako komplet mebli do pokoju.

Chciał bym kupić większe akwarium. Czy pomoże mi ktoś w ocenieniu wytrzymałości mojej szafki.

Jeżeli ktoś był by chętny do pomocy to proszę napisać jakie informacje mam wysłać, zdjęcia w ocenie szafki.

Opublikowano

Witaj.

Rozumiem, że szafka ma blat większy, niż obecne akwarium, a nowe ma być takich wymiarów, jak szafka? Zrób zdjęcia otwartej szafki, napisz, czy ma pełne plecy, tzn. z płyty meblowej, bo jeśli z cienkiego HDF, to bym nie ryzykował większego zbiornika na niej. O ile większe akwarium planujesz?

• Lubię to 1
Opublikowano

Blat ma wymiary 125x55cm. Nowe akwarium planuję mniejsze dno 100x40 wysokość 45cm, czyli 180l. 10cm od tyłu akwarium chciał bym żeby zajmował filtr panelowy, coś podobnego do sumpa. Plecy są z jakiejś badziewnej płyty którą połamać można w rękach. Ale raczej nie było problemu na tyle wstawić płyty meblowe 2cm szerokości, które podpierały by blat. Dwie pionowe płyty które dzielą szafkę na 3 części widać je na zdjęciach, nie opierały się na podłodze, ale podsunąłem na środku drewniane klocki pod szafkę, teraz te pionowe płyty opierają się o te klocki, co w sumie daje tyle że na środku szafka też oparta jest na podłodze.
https://drive.google.com/file/d/1SCCeeM-dhe-Gt_YfnCu2OR2UlYl6a0rq/view?usp=sharing

Opublikowano

Jak wzmocnisz szafkę plecami to spokojnie da radę.

U mnie stała kiedyś 240 na czymś takim.

No i daj akwarium na całą długość, nie żałuj sobie.