Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, pierwszy raz mam taką sytuację, gdzie woda w moim akwarium zaczęła śmierdzieć kapustą. Akwarium za niedługo będzie miało 5 lat i ani razu nie miałam jeszcze takiego problemu. Kupiłam dzisiaj dwa kirysy panda i 5 krewetek ze sklepu akwarystycznego, z którego kupuję wszystko od początku mojej akwarystycznej przygody, więc sklep jest sprawdzony. Woda jest przejrzysta i nie wygląda jakby miało być coś z nią nie tak, ale nieprzyjemny zapach jest. Wie ktoś może czym to może być spowodowane, czy jest to niebezpieczne dla rybek i krewetek oraz jak się pozbyć tego smrodu? 

Pozdrawiam :)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Witaj na forum. Widac, że lekcje odrobiłeś na 5 z plusem👍Na prawdę nie ma się do czego przyczepić, no może poza piaskiem. W mojej opinii masz go nieco za dużo. Generalnie akwarium bardzo mi się podoba, sprawia wrażenie jakby każdy z kamieni/"kamieni" leżał dokładnie na swoim miejscu. Widać, że wszystko dobrze przemyślałeś. Tło rewelacja👍świetnie się to komponuje. Trochę się narobisz przy czyszczeniu tylnej szyby,  żeby to zawsze dobrze wyglądało, ale coś za coś 😉 Jeszcze raz BRAWO i mam nadzieję, że zostaniesz z nami na dłużej. 
    • Możesz wstawić schemat /zdjęcia filtra?
    • Witam  wszystkich serdecznie Od pewnego czasu przeglądam to forum poszerzając swoją wiedzę na temat nowego dla mnie działu akwarystyki, aż w końcu stałem się pełnoprawnym  Malawitą  (malawitą? malawistą?  -  "malawita" bardziej mi się podoba) Nadszedł czas, żeby się przedstawić. Moje wymiary na górze to 240x50x60 cm, czyli nominalnie 720 l. Wrodzona skromność nie pozwala mi się chwalić moimi wymiarami na dole,  wspomnę tylko oględnie, że są wystarczające, by pomieścić włókninę ,gąbki, ceramikę i 25 l kształtek K1 micro.  Łączność między dołem a górą zapewnia  pompa Jebao DCP 10000 l/h.  Za słońce nad Malawi robi lampa Skylight Entri F6XL 150. Afrykańskie księżycowe noce zapewnia mi chiński wynalazek w postaci 2 jednowatowych reflektorków sterowanych ze smartfona. Oczywiście lampę Skylighta można ustawić na światło nocne, ale nawet skręcona na 1% świeci dość mocno, a poza tym po co mam  wypalać po nocach ledy za 1400 zł, jak mogę dużo tańsze. Jestem Poznaniakiem, a to zobowiązuje. Dekoracje wykonałem sam, korzystając z wiedzy nabytej na tym forum. Nie jestem osobą zbyt kreatywną, raczej odtwórczą, nie poważyłem się zatem na stworzenie artystycznej impresji Kozich Wierchów lub Gór Alleluja z filmu Avatar.  Walnąłem do akwarium parę otoczaków  tłumacząc się przed samym sobą oportunistycznie, że piękno tkwi w prostocie. Wyszło to tak: Ta aranżacja nie jest ostateczna,  może coś tam jeszcze dołożę pośrodku, żeby podnieść jeszcze trochę to rumowisko. Zrezygnowałem z tła strukturalnego, bo  to zamyka przestrzeń, a mnie zależało na wrażeniu, że od przedniej szyby do końca akwenu jest nie 50 cm, a 650 km.  Piasek pokrywa połowę szerokości dna, z tyłu jest kratka trawnikowa wypełniona lawą, przykrytą  kamykami granitowymi.  Podnosi to i stabilizuje aranżację i uniemożliwia podkopywanie kamieni. Tu jeszcze zbiornik z nieco innej perspektywy: Kamienie powoli obrastają jakimś paskudztwem, które sprawia, że co raz trudniej odróżnić prawdziwe od sztucznych, a przy okazji smakuje rybom.  Trochę się przy tych kamieniach narobiłem (napiszę o tym parę słów w dziale DIY), więc postanowiłem wpuścić tu ekipę, która moją pracę doceni, czyli mbuna: 1. Metriaclima estherae , Red Red 2. Chindongo socolofi 3. Iodotropheus sprengerae 4. Labidochromis caeruleus 5. Chindongo saulosi coral 6. Melanochromis cyaneorhabdos Na razie to przedszkolaki, więc kwitnie przyjaźń i wspólne pływanie w ławicy, co będzie za jakiś czas - zobaczymy.  Ryb jest 52.  Wydaje mi się trochę dużo, jak podrosną, ale tak mi doradził pan Jacek Stuś  (tzn. radził 60-70, ale to już mi się wydało za dużo).  To tyle w kwestii przedstawienia swojego akwarium. Jeżeli nasuwają Wam się jakieś uwagi krytyczne - przyjmę je z pokorą, jeżeli pochwały - zgodzę się z nimi w całej rozciągłości   
    • Kilka młodzików udało mi się w miarę dobrze uchwycić. Akwarium po mojej chorobie jeszcze wraca do formy.  
    • Witam Stoję przed wyborem obsady do akwarium 130x50x50h   Gatunki które sobie wymarzyłem to: 1) Metriaclima msobo lub zebra Red Red 2) Cynotilapia afra cobue lub likoma Red 3) Melanochromis auratus   Jest szansa z powodzeniem je hodować ?
    • Przy tak małym akwarium grzałka najprawdopodobniej będzie zbędna.  Zanim zaczniesz kombinować z matą izolacyjną , wyjmij grzałkę  i obserwuj temperaturę. Wystarczającym źródłem w Twoim zbiorniku jest AT2000.  Wielu z nas nie używa grzałek i jest OK. Jeżeli spadnie temp. do 23 stopni to wcale bym się tym nie martwił. Skoki temperatury w jeziorze również są ( noc-dzień) i wszystko jest ok.  Po prostu wyjmij grzałkę i obserwuj. A jeszcze się okaże , że w okresie letnim mimo, że bez grzałki to będziesz musiał schładzać wodę.
    • Hodowla Pyszczaków LUK&RAF Częstochowa  Hodowla Pyszczaków Brójce Krakowiak 
    • 28C?  O to, to. Poniosło mnie kiedyś z podmianą i temperatura na grzałce przepływowej spadła z 23C do 18C. Ryby się po prostu pochowały między kamieniami, gdzie przepływ jest mniejszy i poczekały aż temperatura wróci do normy.  
    • Tak na chłopski rozum to on zawsze będzie skakać, bo zasysa tyle samo z góry i z dołu. A wyregulować go nie masz jak.  Odeślij jeśli jeszcze możesz, nietrafiony zakup.
    • Jak dobrze zrozumiałem twój tekst do nie ten Biotop,zadaj pytanie z krewetkami na forum 
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.