Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Postanowiłem zmienić filtr wewnętrzny w moim akwarium 240l (120x40x50).

Jak dotąd mam Akwa Szut Senior o przerobie 1000 l/h i niestety nie wystarcza to do odsysania gówienek z dna, w związku z czym miejscowo w akwarium tworzy mi sie składowisko odchodów. Byc może jest to spowodowane równiez jakimiś niedoskonałościami przepływu w tym miejscu, niemniej nawet jak poruszę wode w tym miejscu, to odchody podnosza się, ale nie zasuwają do wlotu filtra, mimo, że nie maja wcale daleko.

W związku z tym chciałbym zmienić filtr na pompę z gąbką - np taką: http://www.allegro.pl/item359901302__resun_sp_3800_pompa_2000l_h_malawian_.html

I teraz pytannia:

1. jakiej firmy pompę polecicie (żeby nie pracowała zbyt głośno i nie była awaryjna)?

2. jaką wydajność wziąć, aby filtracja mechaniczna zaiwaniała jak należy, a jednocześnie żeby woda w akwarium nie wylewała mi się na przeciwległym końcu akwarium, a zbiornik nie przypominał górskiego potoku?:-)

Dzięki za rady

Opublikowano

Ja tak na oko ustawiłem atmana na 1500 l/h z 2000 maximum. Ale trzeba wziąć pod uwagę, że moja głowica schowana w tle, więc trzeba więcej mocyy :) W każdym bądź razie wszystkie kupki ładnie zbiera, chwilami zbierają się małe śmietniska, ale stopniowo wszystko znika.

Co do resuna, wiem, że też miałeś problem z chińskim hj. Z tego co się dowiedziałem od sprzedawcy resun ustępuje hj pod względem zbierania, a niekoniecznie musi być cichszy. Zależy na jaki model trafisz. Ostatecznie przekonało mnie to, że w tym akwarystyku ani jednego resuna, w żadnym akwa, nie widziałem.

Ale niech się wypowiedzą właściciele resunów, może są zadowoleni.

Opublikowano

Myślę, że Atman jest godny polecenia. Trochę osób już go ma i jakiś problemów nie pamiętam. U mnie chodzi już trochę czasu, na pewno grubo ponad rok, może dwa, nie pamiętam. Nigdy nic się nie działo. Ale 2000l to za dużo. Albo go przytłumisz, albo inny model.

Opublikowano

2000l/h do 120cm akwa na pewno bedzie za dużo . 1500l/h jeśli będzie wynikiem realnym to też może byc za dużo . W 110x31 cm zbiorniku dmuchałem kiedyś 1200l/h (blumodular 03) i prawie wode mi przez drugi bok wylewało :) . Dlatego polecam kupic porządne/wydajne 1200l/h i bedziesz miał pozamiatane.