Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i świetnie, oby każdy akwarysta miał takie wsparcie najbliższych. 😂

Jeśli ktoś z rodziny ma długie ręce, to nawet nie myśl o wysokości zbiornika 60 cm, tylko od razu 70. 😀

• Lubię to 1
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam wszystkich 

Zgadzam się z kolegami 240 l to minimum i po pewnym czasie robi się małe. I tak jak hilux napisał zrobiłem remont w salonie zamieniłem duży narożnik na sofę 😁( ścian nie burzyłem 😅 ) i po 20 latach wróciłem do akwarystyki , zamówiłem baniak 120x40x50  10 mm bo wydawał się duży i na tyle mogłem sobie pozwolić , minął ponad rok i apetyt wzrósł 😀 . Miejsce pozwala mi na szkło na styk 200x50 ale muszę mieć troszkę przestrzeni przy ścianie dlatego skłaniam się w stronę 180x50 i wys 55 bo mały jestem i krótkie ręce mam 🤭 . Troszkę to potrwa ale mam plan i będę do niego dążył. 

Ale czytając ten wątek jestem trochę zaskoczony bo piszecie że baniak 450 l może mieć grubość szyby 10 mm co wydawało mi się wystarczające na połowe tego. Czyli mam rozumieć że przy wymiarach 180x50x55 i wzmocnieniach szkło 12 mm w zupełności wystarczy ?

Opublikowano
16 minut temu, diesel9751 napisał(a):

180x50x55 i wzmocnieniach szkło 12 mm w zupełności wystarczy ?

U mnie przy 250x80x70 również 12mm, wzmocnienia podłużne + dwie spinki. Klejone przez profesjonalistę, także myślę, że zna się na rzeczy🙂

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, diesel9751 napisał(a):

Widziałem tę tabelkę ale czytałem ją z nie dowieżaniem 

Podobnych wyliczeń czyli norm branżowych trzymają się producenci zbiorników.  Jeżeli masz obawy to możesz sam wkleić lub poprosić przy zamawianiu dodatkową spinkę.  Weź tylko pod uwagę to , że dokładając spinkę ograniczasz w pewien sposób pole manewru jeżeli chodzi o wkładanie tła czy dużych kamieni. Ale i na to jest sposób więc tym się nie przejmuj. Jak będziesz potrzebował to się spytaj a doradzimy Tobie.  Jeżeli chcesz to możesz sam ja wkleić to już będziesz miał o połowę mniej kłopotów a najwyżej przy wyciąganiu aranżacji. Ale jak już pisałem to żaden kłopot.

Edytowane przez Andrzej Głuszyca