Skocz do zawartości

Akwarium 180x80x70 - przygoda, może jakaś kronika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ładna mi "mała aktualizacja"! 😂 Fajna głębia, 80 cm robi robotę. 👍

Też miałem problem z lakierem, który przy kontakcie z wodą zrobił się taki mleczny, ale nie w takim stopniu, jak u Ciebie. Uzbrój się też w większą cierpliwość (jakby jej było mało w tym hobby), powłoka z lakieru będzie się wolniej pokrywać nalotem - tak przynajmniej u siebie obserwuję.

No, jestem bardzo ciekaw tej rybki:

1 godzinę temu, Vrzechu napisał(a):

Stigmatochromis Tolae - 1+3

Na jaki układ warstw filtrujących w kaseciaku finalnie się zdecydowałeś? Zresztą, to i tak wyjdzie w praniu.

Powodzenia, trzymam kciuki!

• Lubię to 1
Opublikowano

@TomekT powiem Ci, że strasznie się wkurzyłem na siebie o ten lakier... mogłem zostawić samą farbę. Sam zobacz jak elegancko się kolory zgrywały:

1736771547162.thumb.jpg.0baef8620f0575dc1543d5d340d3ce3e.jpg

Jak to mówią "lepsze jest wrogiem dobrego". No ale teraz to już musztarda po obiedzie. Nauczka na przyszłość. Moduły już zaczęły "łapać" jakiś rdzawy nalot więc liczę, że w końcu będzie wyglądać bardziej naturalnie to wszystko. 

Jeśli chodzi o filtrację to na razie mam dwie warstwy gąbki PPI30 o wymiarach 25x50x5cm i w komorze z falowniku jeszcze lekko ponad 2 litry kształtek K1 (oczywiście statycznych). 

Cały moduł filtrujący, który jest z lewej strony pozostaje nieczynny. Zdecydowałem, że uruchomię go (o ile będzie w ogóle taka potrzeba) w przyszłości. Jeśli okaże się, że filtracja za jego pomocą nie jest potrzebna to będzie skuteczną maskownicą ewentualnego bloku absorbera albo kotnika albo co tam jeszcze się okaże. 

• Lubię to 6
Opublikowano
42 minuty temu, lukBB napisał(a):

sterownik do wszystkiego co tylko chcesz

Ta, nawet do sterowania łazikiem Perseverance, ale to zależy jak Artur kodzik napisze🤣

• Lubię to 2
Opublikowano

@lukBB nie ukrywam, że taki jest plan 😉😃 już kiedyś nawet pisałem do @Bartek_De 🙂 Ale na razie jako priorytet potraktowałem zakup ryb. Nieco zdewastowało to budżet i lampa musi chwilę poczekać. 

• Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Ta, nawet do sterowania łazikiem Perseverance, ale to zależy jak Artur kodzik napisze🤣

Łazik to jest pryszcz...moje akwarium wyjeżdża, odkurza, mopuje i wracając przywozi mi piwo z lodówki🍻 i to wszystko bez rozlania ani jednej kropelki ,taki kodzik napisał @aurban6👍🤣🤣🤣

• Haha 2
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mała aktualizacja baniaka. Zbiornik w dalszym ciągu czeka na swoich lokatorów :) Mam nadzieję, że wystarczy mi cierpliwości na dalsze oczekiwanie. Liczę, że obsada pojawi się w przyszłym tygodniu. W tym momencie szkiełko prezentuje się jak niżej. Przyszła "okrzemkowa faza". Mam nadzieję, że szybko się skończy i pojawią się chociaż te brunatne glony bo jakoś te okrzemki mnie rażą po oczach :P Z rośliną mam pewien kłopot ponieważ za wszelką cenę chciałbym ją utrzymać przy życiu, ale tracę powoli nerwy do niej. Wiem, wiem... Nie ma co spodziewać się cudów jak woda i podłoże w zasadzie jałowe. Mam jednak cichą nadzieję, że jak w jednym z poprzednich moich zbiorników roślina swoje odchoruje i w końcu ruszy z miejsca. A jeśli nie no to będzie bez zieleniny albo spróbuję dołożyć ją później w jakichś doniczkach z uzdatnionym podłożem. Pożyjemy, zobaczymy 🍻🫡

1738845264131.thumb.jpg.427630a127dbcad55f825c53270b6ef9.jpg

• Lubię to 5
Opublikowano
2 godziny temu, Vrzechu napisał(a):

Z rośliną mam pewien kłopot ponieważ za wszelką cenę chciałbym ją utrzymać przy życiu, ale tracę powoli nerwy do niej. Wiem, wiem... Nie ma co spodziewać się cudów jak woda i podłoże w zasadzie jałowe.

Polej nawozu dla.roslin akwariowych, najlepiej takiego bez azotanów i fosforanów. Glony szybciej się zazielenią a i rośliny będą miały łatwiej. Pyskom nic od tego nie będzie, lałem do świeżych baniaków już z rybami i było ok.

• Lubię to 1