Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dla mnie w ogóle temat bez sensu,

no bo albo chce sie mieć biotop malawi albo rak'arrium albo akwarium-smietnik 8)

Idac tropem rakow, wpuść tam jeszcze zolwia wodno-ladowego, traszke, parę glonojadow.

Ostatnio w modzie są krewetki red-cherry :twisted:

wow ze 126l robisz malawi - ale rady dajesz mnie?! ;p (lol)

pozdrawiam.

Opublikowano

mikem,

ja nie daje rad tylko przedstawiam swoj punkt widzenia, a dla mnie to glupi pomysl...obojetnie czy mam 126l czy 300l,

no chyba ze mialbym np. 2800l :lol:

w naturze zyja sobie wspolnie rozne gatunki ale to nie znaczy ze w malych zbiornikach ma to sens.

jak widac: http://www.malawicichlidhomepage.com/ze ... pinus.html

sa i kraby malawi

jednak w naturze nie ma znaczenia czy rak/krab zje pyska czy nie lub na odwrót.

Jest to tak duzy biotop i taka duza ilosc ryb ze nawet jak jednej nocy stadko krabow zje 100 pyskow to nie ma znaczenia dla jeziora.

W akwarium jest inaczej.

Jednak skoro uwazasz ze wiekszosc jest w bledzie to, po pierwsze po co pytasz na forum, po drugie wrzuc sobie raki i obserwuj co sie bedzie dzialo, jednak nie wymagaj aby wszyscy byli zachwyceni tym pomyslem.

Opublikowano

skoro sam znalazles info o innych stworzeniach w jeziorze niz tylko ryby :) to gratuluje a zarazem udowadnia to moja teze, ze moga one dzielic akwa jesli zapewni sie im warunki. Co do nieakceptacji pomyslu - to ani Ty ani Pooh raczej nie macie zwiazanych z hodowla blue lobstera doswiadczen, a o takie mnie sie glownie rozchodzilo.

pozdrawiam.

Opublikowano

Nie wiem co ci to udowadnia?

Malawi poprzez swoje pochodzenie i budowe zawiera w sobie tak naprawde wiele roznych biotopow

ktore prawie niewiele ze soba maja wspolnego, od roslinnych, przez wulkaniczne po kamienie i skaly.

To tak jakbys stwierdzil ze trzymanie Saulosi i Demasoni w akwa np. 126l. jest spoko bo przeciez pochadza z tego samego biotopu.

ale jednak skoro chcesz eksperymentowac to polecam jeszcze inne fajne zwierzatka z Malawi:

Malawispongia echinoides

Lanistes solidus

Potamonautes lirrangensis

Caridina nilotica

Opublikowano

aaaa jak to blue lobster to luzik - sorki nie wiedzialem....

...ale znalazlem pare informacji:

http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=54405

"...Potrzebuje temperatury pomiędzy 25-30 stopni. Jest ekstremalnie agresywny w stosunku do swojego gatunku i na pewno będzie polował na ryby w zbiorniku. Podobno jest strasznie przebiegły i potrafi się zaczaić na rybę lub skoczyć na nią z wysokości."

To chyba w sam raz dla pyskow :mrgreen:

Opublikowano
aaaa jak to blue lobster to luzik - sorki nie wiedzialem....

...ale znalazlem pare informacji:

http://www.aquaforum.pl/viewtopic.php?p=54405

"...Potrzebuje temperatury pomiędzy 25-30 stopni. Jest ekstremalnie agresywny w stosunku do swojego gatunku i na pewno będzie polował na ryby w zbiorniku. Podobno jest strasznie przebiegły i potrafi się zaczaić na rybę lub skoczyć na nią z wysokości."

To chyba w sam raz dla pyskow :mrgreen:

szczegolna moja uwage zwrocilo w tym cytacie slowo "podobno" - czyli ktos znowu glosi herezje a nie wie nic.

pozdrawiam.

Opublikowano

a na rekach ( na zdjeciu ) pewnie trzyma sztucznego...

no dobra , widze ze jestes zdeterminowany i nie trafiaja do ciebie informacje.

To podeslij tylko kiedys fotki akwa jak juz lobsterek podrosnie... :twisted:

Opublikowano
a na rekach ( na zdjeciu ) pewnie trzyma sztucznego...

no dobra , widze ze jestes zdeterminowany i nie trafiaja do ciebie informacje.

To podeslij tylko kiedys fotki akwa jak juz lobsterek podrosnie... :twisted:

wydaje mi sie, ze moze to byc jeden z tych http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=h ... image&cd=3

tzn jesli chodzi o tego na rekach, poniewaz jest to prawdziwy blue lobster natomiast slodkowodny pomimo, ze nazywany potocznie tak samo jest to crayfish.

pozdrawiam

ps. jesli chodzi o zdjecia to sa w galerii "inni mieszkancy"

Opublikowano

No i podobno dotyczy : "Podobno jest strasznie przebiegły" a nie że jest podobno agresywny, czy podobno dorasta do 20 cm i NA PEWNO będzie polował na ryby (to tak jak byśmy czepiali się każdego słowa).

Ale w sumie sam bym po Twoich postach zobaczył zdjęcie tego raka w Twoim akwarium współistniejący z pyszczakami.