Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W przypadku szafki pod 300 którą robiłem 2005 to koszt wyszedł z robocizną ok 350zł, a pod 425l za sam stelaż (materiał) zapłaciłem 107zł i za płytę wiórowa z przycięciem i okleinę w Castoramie zapłaciłem 240zł, zmontowałem sam, tak więc koszt jest nie dużo większy niż gotowej ale komfort psychiczny czy wytrzyma jest bez cenny. Mam pewność ze szafka wytrzyma przeciwieństwie do stropu :).

Opublikowano

bardzo ladna szafeczka wyszla pozdrawiam siwy1973

ja pod 500l mam 12 nog (ale nie u mnie bedzie to stalo wlasnie na nogach po przeliczeniu wstepnie wyszlo mi 2kg na cm kwadratowy - wiec nie jest chyba zle)

Opublikowano

Zibi: jakie masz akwarium na tej szafce ze szkicu? i jaki blat? Jak przymocowałeś płytę do profili? nawiercałeś je? Na czym stoi stelaż? bezpośrednio na podłodze? czy dałeś coś pod spód?

Opublikowano

Na tej szafce będzie stało akwarium 425l, 170x50x50 w sumie będzie stało ok 600kg.

Blat to zwykła płyta wiórowa 18mm, płyty boczne i czołowe sa przykręcane wkrętami od środka, profile nawiercałem wiertłem 3. Obecnie stoi na podłodze, ale prawdopodobnie do celowo będzie to płyta SB 15mm, natomiast 300 stoi bezpośrednio na podłodze. Więcej szczegółów odnośnie 425 na zdjęciach w załaczniku

Opublikowano

Zibi! :D Czy myślałeś o tym aby w miejscu gdzie będzie stało akwa zdjąć lub wyciąć podłogę (np. panele ) i położyć płytkę gresową 50x50 no i odrazu wypoziomować miejsce pod akwa. Ja tak zrobiłem pod moją 500L i jestem bardzo zadowolony z tego posunięcia. Szawkę i pokrywę robiłem sam, wytrzymałość jest naprawdę spora. Teraz jest tak że, jak się chodzi po pokoju nie przenoszą się drgania, poprzez panele, na akwarium. :wink: