Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.

Na wstępie powiem że powróciłem do akwarystyki po ok. 20 latach i zawsze byly bliskie mojemu sercu pielągnice pierw z Ameryki południowej a potem pyszczaki. Zakupiłem baniaczek 240 l i z początkiem roku go wystartowałem.

No i niestety nie ustrzegłem się błędów ale jak zacząłem czytać to forum to okazało się że to często popełniane błędy czyli za wcześnie wpuszczona obsada ( azotyny 0 , azotany 0 ) grzebanie w dnie zbyt wczesna podmiana wody no i przekarmianie.

Azotany test kropelkowy  80 , azotyny na teście paskowym brakowało skali czyli ponad 6 a na kropelkowym momentalnie zabarwiało się na maxa.

Znalazłem tutaj  kilka postów o tej tematyce i stosowałem się do Waszych rad. Pierw podmieniłem 50% potem codzienna podmiana wody 20% , nie karmienie nie grzebanie w dnie , dodawałem  bakterie BioDigest zresztą robie to teraz po każdej podmiance i wlałem Sera toxivec.

Walka trwała 2-3 tygodni i udało się. Azotany 5 , azotyny 0 czasem zabarwi się na 0.025 

Wszystko dzięki Waszym wskazówką za co bardzo Wam dziękuje 👍💪

Pozdrawiam

• Lubię to 4
Opublikowano
38 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Tymi bakteriami nie przedawkujesz. Ale jak masz już dojrzałe akwa to nie ma sensu ich stosować dłużej.

Ok tak zrobie mam jeszcze ok 250ml Seachem Stability i jest otwarte użyć to przy podmianach czy może tak stać przez jakiś czas i czekać na cięższe czasy ?