Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zaczynam swoją przygodę z Malawi potrzebował bym porady jaką obsadę wybrać na początek (170x50x60 około 500l)

Opublikowano

Witaj. To zależy czy chcesz mbunę czy nonmbunę 🤔 Może masz jakiś gatunek, który Ci się podoba to wtedy możemy dobrać do niego obsadę...

• Lubię to 1
Opublikowano

Co to znaczy obsada na początek? Na rok a potem inna? 

Masz zbiornik odpowiedni dla każdego mbuniaka.

Możesz zarybić kilkoma gatunkami jakie Ci się podobają.

• Lubię to 1
Opublikowano

może źle określiłem "na początek" chodziło mi o początek mojej przygody z Malawi.

Nie bardzo wiem jakie gatunki można łączyć , które nie będą się krzyżować , które nie będą agresywne wobec siebie i najważniejsze ile sztuk (ile gatunków) można hodować w takim akwarium ( czytam różne fora od  tygodnia i różne zdania są co do ilości obsady)

• Lubię to 1
Opublikowano
27 minut temu, rafal83 napisał(a):

czytam różne fora od  tygodnia i różne zdania są co do ilości obsady

I na szczęście trafiłeś teraz na odpowiednie forum, resztę (polskich stron) możesz sobie podarować. Tylko u nas znajdziesz kompletną i fachową wiedzę na temat hodowli ryb z j. Malawi. Masz fajne akwarium i jak wyżej napisał Tomek, możesz w nim hodować kilka gatunków razem. Może wypisz te, które podobają Ci się najbardziej i wtedy wybierzemy z tego jakieś fajne zestawienie. Od czegoś trzeba zacząć😉 Polecam stronę https://malawi.si/Malawi/Mbuna/index.html przejrzyj ją i wybierz coś ciekawego.

• Lubię to 4
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, rafal83 napisał(a):

może źle określiłem "na początek" chodziło mi o początek mojej przygody z Malawi.

Nie bardzo wiem jakie gatunki można łączyć , które nie będą się krzyżować , które nie będą agresywne wobec siebie i najważniejsze ile sztuk (ile gatunków) można hodować w takim akwarium ( czytam różne fora od  tygodnia i różne zdania są co do ilości obsady)

Z mbuny można wszystkie łączyć. Krzyżować mogą się wszystkie ze wszystkimi - rzadko do tego dochodzi więc w ogóle sobie tym głowy nie zaprzątaj bo jak maja się  krzyżować to i tak ich nie upilnujesz, chyba że chcesz pilnować ryby przez 24h/7. Największe prawdopodobieństwo krzyżowania jest przy gatunkach podobnych.

Wszystkie są wobec siebie agresywne, jedne mniej inne bardziej. Agresja zależy od wielu czynników:

- od indywidualnych cech osobnika

- wielkości zbiornika

- ilości samców z danego gatunku (agresja wewnątrzgatunkowa)

- ilości samców ogólnie (agresja zewnątrzgatunkowa)

- ukształtowania terenu - innymi słowy ilości kryjówek

ponadto występuje agresja samców wobec samców wewnątrz( agresja silniejsza) jak i zewnątrzgatunkowo - agresja słabsza

agresja samców wobec samic (obrona terytorium, tarło)

agresja samic wobec samic

Na początek nie zawracaj sobie głowy tematem agresji w szczegółach które wypisałem, wystarczy że wiesz o tym tak ogólnie a szczegóły zobaczysz w praktyce jak ryby będą dorastały.

Możesz mieć 4,6 gatunków. Najlepiej 1,3 samce na 3,6 lub więcej samic.

Kupując ryby młode o nieznanej płci trzeba ich więcej np 10,12 sztuk i potem redukować nadmiarowe samce.

Przykładowa obsada:

- chindongo saulosi 2 samce 5 lub więcej samic

- labeotropheus trewavasae thumbi west 2 samce na 5 lub więcej samic - dostępne są w odmianie standard jak i MC/OB i O

- metriaclima estherae red red 1 samiec 4 lub więcej samic

- cynotilapia hara 2 samce na 5 lub więcej samic

- pseudotropheus cyaneorhabdos maingano 1 samiec na 4 lub wiecej samic

Na powyższym przykładzie można zmienić na wszystko po 1 samcu lub próbować trzymać w większej ilości samców - zależy jak się będzie agresja układała, a zależy ona od wielu czynników jak wyżej opisałem.

Powyższa obsada jest poglądowa i można ja modyfikować na inne gatunki i inne ilości ryb - samców i samic.

Edytowane przez Tomasz78
  • Lubię to 6