Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zabezpieczyć się i polepszyć jakość wody do podmianek. Myślę o montażu filtracji narurowej  - pytanie czy dać tylko jeden korpus z wkładem węglowym

https://allegro.pl/oferta/korpus-narurowy-3-4-filtr-wody-5x-wklad-weglowy-8536609555

czy dać 2x taki korpus czy może kombinację 

https://allegro.pl/oferta/3-stopnie-filtr-wody-mechaniczny-piasek-zawiesiny-caly-dom-1-cal-14887276438?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjQ4NjA0MzUAMjk4NTk2AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=3b21cdbc-6e92-4ca3-a0b8-d83b4c16da25

raczej nie mam złej wody w wodociągu ale sam węgiel nie zaszkodzi. 

Opublikowano
3 godziny temu, knowhow napisał(a):

Cześć, chciałbym zabezpieczyć się i polepszyć jakość wody do podmianek.

To zdanie rozumiem.

3 godziny temu, knowhow napisał(a):

Myślę o montażu filtracji narurowej

Czy ta filtracja ma służyć do filtrowania wody wlewanej prosto np. z kranu czy ma służyć do filtrowania wody w akwarium? Jeżeli ma służyć do filtrowania wody wlewanej do akwarium to wystarczy jeden korpus.  To tylko kwestia szybkości z jaka przepuścisz wodę przez korpus z węglem. Zawsze jest to jakieś zabezpieczenie. 

• Lubię to 2
Opublikowano

:) Dzięki za odpowiedź, pytania dodatkowe - u mnie filtracja będzie zamontowana na stałe przed kranem, czy w związku z tym jest sens założyć jednak dwa korpusy zamiast jednego?

Czy mając dwa szeregowo mógłbym uzyskać większy przepływ przy zachowaniu takich samych właściwości filtrujących jak dla jednego korpusu ale z mniejszym przepływem? 

Opublikowano

Nie, przepływ musi być maksymalnie 6l na minutę przez jeden korpus. Jak chcesz bardziej wydajnie, to załóż dwa równolegle z zachowaniem takiego przepływu. 

Opublikowano

Ja mam dwa korpusy i tym samym dwa wkłady węglowe a jeszcze wymyśliłem sobie taki prosty ogranicznik przepływu wody który puszcza max około 6l/h. Powoli a dokładnie. Później koszt wkładów jest niewielki w porównaniu do potencjalnych strat wśród ryb. Staram się max co 5 miesięcy wymienić na nowe. 

A te które się niby zużyły to lądują u mnie w piwnicy zaraz za licznikiem i działają jako takie do filtracji brudu. Więc pracują ostro. Oczywiście już jako węglowe pewnie mają zerowe działanie ale łapią odłamki metalu, kamienie, szłam i wszystko co mogłoby wlecieć mi np do pralki czy do kranu w kuchni. 

A szczerze to nawet myślałem o 3. Wiem, że to może już wariacja ale kolejne dodatkowe 8,5zl za wkład węglowy np USTM co 5 miesięcy to też nie takie szaleństwo. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Też zrobiłem u siebie dwa po tym, jak ostatnio @Pikczer i @pulpet pisali o śnięciach ryb po podmianach. 

Dodatkowo, w przestrzeń wewnątrz wkładów węglowych nasypałem Microbelift Siliout 2 (na usuwanie głównie krzemianów), wylot zabezpieczyłem siateczką włożoną pod uszczelkę wkładu. W dwa korpusy weszło ok. 500 ml Siliout, trochę spowalnia to przepływ, a i dodatkowo wyłapuje krzemiany.

20240325_173836.jpg

20240325_173906.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, TomekT napisał(a):

Też zrobiłem u siebie dwa po tym, jak ostatnio @Pikczer i @pulpet pisali o śnięciach ryb po podmianach. 

Dodatkowo, w przestrzeń wewnątrz wkładów węglowych nasypałem Microbelift Siliout 2 (na usuwanie głównie krzemianów), wylot zabezpieczyłem siateczką włożoną pod uszczelkę wkładu. W dwa korpusy weszło ok. 500 ml Siliout, trochę spowalnia to przepływ, a i dodatkowo wyłapuje krzemiany.

20240325_173836.jpg

20240325_173906.jpg

Fajne rozwiązanie. Myślisz, że ten Sili out robi co ma robić w trakcie nalewania wody? Nie za krótki czas? Nie wątpię w jego możliwości tylko mnie ciekawi jak się sprawdza. Ja mam czasami prawie  brązową wodę z instalacji. 

Opublikowano
32 minuty temu, Pikczer napisał(a):

Nie za krótki czas?

Zobaczymy, bo szczerze pisząc wrzuciłem go tam po to, by się przekonać. Podmiany robię na prędkości 4 l/min., w wolnej chwili zmierzę krzemiany w wodzie z instalacji i po obu korpusach.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba się zakręciłem, a kto polecał równolegle? Jeśli pytasz o filtrowanie wody z kranu bezpośrednio przed wlaniem do akwarium, to jak napisał @Andrzej Głuszyca wystarczy jeden korpus - a dla spokojniejszego snu i sumienia, jak niektórzy - dwa, ale połączone szeregowo, nie ma sensu budowania równoległej filtracji do podmianek. 🤔 Co innego filtrowanie obiegu wody w akwarium.

U siebie do podmianek mam dwa korpusy połączone szeregowo wężykiem 3/8 cala, jak poniżej.

image.png.e6e8024046c1fc3d70941b96ecdb83e6.png

EDIT: a, już widzę, @bobasxx pisał o łączeniu równoległym. Nie wypowiem się, na ile równolegle będzie bardziej wydajne, niż szeregowo, ale moim zdaniem dwa szeregowe wkłady węglowe w zupełności są wystarczające do podmian wody. Mniej roboty, po prostu.

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Testuję również w drugim akwarium pożywkę dla bakterii, tam nie ma DSB i poziomy NO3 są wyższe. Przyczyną może jednak być większa obsada i więcej wprowadzanego pokarmu do zbiornika. Zwiększę dawkę i zobaczę co się będzie działo. Tak czy inaczej, DSB raczej nie zaszkodzi, występuje w naturze w każdym naturalnym zbiorniku wodnym i pewnie jakąś funkcję spełnia jak wszystko w naturze.
    • @Rafał80  1. Wewnętrzna powierzchnia ceramik, nawet jeśli bardzo rozwinięta, nie ma żadnego znaczenia. Nie płynie przez nią woda (znacznie większy opór przez środek niż na zewnątrz; nawet jeśli coś przepłynie, to zarośnie i przestanie płynąć). Jak nie płynie, to nie ma filtracji. Pory mniejsze od komórek bakterii nie spowodują, że powstanie więcej biofilmu. Liczy się zewnętrzna powierzchnia. Im mniejsze kawałki medium, tym większa powierzchnia. Matrix (czyli pumeks) powinien być sporo lepszy od tych wynalazków z tego powodu, ale i tak kilka razy gorszy od gąbki... 2. Nie używałem czyścików, gąbki z portalu aukcyjnego docinałem z kawałków 50*50*5 cm. 3. Ostatni link z postu #184.
    • Tak oglądam te kaseciaki i widzę że gąbka zajmuje niewiele w stosunku do całości. Co myślicie o pomyśle by woda płynęła węższym bokiem nie przez jedną 5cm warstwę a przez kilka warstw gąbki (20-30cm) plus upchałbym też jeszcze nad pompą (dlatego myslę o transparentnej tylnej ściance by mieć podgląd). Przykładowe foto filtra z grubą wartswą gąbki ok. 15ppi. ps. ktoś kojarzy czy wymiary DCP3500 16x8x10,5 są podawane z koszyczkiem?        
    • Triamond - te porównania obejmowały też najnowsze "cuda" jak np. Maxspect (2376m2) czy NeoMedia (3600-4000m2), które niby biją Matrixa (700m2). W testach Matrix był podawany jako top ceramiki. Jeśli ufać producentom taki NeoMedia dorównywałby/przewyższały już gąbkę 30ppi?  Jeszcze pytania gąbka jakaś konkretna, konkretnego producenta? (zapodałem kiedyś gąbkę do mycia ciała, która rozpadła się w filtrze po 2 tygodniach), to samo czyściki możesz podać które się nadają? Co do denitryfikacji to jak rozumiem ma zachodzić w wybranych partiach akwa w podłożu czy wewnątrz ceramiki - inna sprawa mam chyba 5 róznych ceramiki i żadna nie daje efektu -NO3 jak reklamują na pudełkach.
    • @Lucjan23  Ceramiki mają kilka razy mniejszą efektywną powierzchnię w testach niż gąbki. Trzeba więc kilka razy więcej niż gąbek. Kwestia racjonalności i ekonomiki.  O mediach filtracyjnych i ich wydajności do poczytania:  https://aquariumscience.org/index.php/7-filter-media/. Arkusz do liczenia/ porównywania:  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25223-obliczanie-mediów-filtracyjnych/.  @darianus Denitryfikacja azotany-> azot gazowy, zachodzi w warunkach w których ryby nie przeżyją (poziom tlenu poniżej 1ppm), więc nic wlewanego do akwarium nie wywoła denitryfikacji. Dodawanie węgla organicznego (wódka, ocet, cukier, tapioka, biopolimery itd) działa - powoduje wzrost biomasy bakteryjnej ('denitryfikacja asymilacyjna' - ale spadają też fosforany;). Eksperyment w tym wątku od #95. W DSB też nie zachodzi do N2. To tylko magazyn biomasy. Mit DSB opisywany https://aquariumscience.org/index.php/14-2-4-anaerobic-myth/ i https://aquariumscience.org/index.php/14-2-4-1-anaerobic-science/. 
    • @triamond "Biologię robi tu gąbka i żywica. Ceramika marnuje miejsc"   Chcesz przez to powiedzieć ze w sumpie mając kilka KG różnych ceramik (zwykła, matrixa, jakieś obniżające PH itd) powinienem dorzucić gąbki... dużo gabki... albo jeszcze więcej gąbek??   Serio pytam, bo to ciekawe co piszesz, większość forów opiera się na ceramice jako biologii, a gąbki wszelkiej maści i gradacji jako mechanika wraz z owatą tapicerską (którą stosuje z powodzeniem od lat, nawet przy paletkach się sprawdzały znakomicie)
    • Są specjalne pożywki dla bakterii denitryfikacyjnych np. microbe lift no3 po4 control. Można również samemu zrobić tzw. pożywkę VSV czyli roztwór wódki, cukru i octu. Od jakiegoś czasu w jednym akwarium testuję Microbe lift No3 Po4 control w połączeniu ze złożem DSB i muszę przyznać że efekty są więcej niż zadowalające, No3 praktycznie niewykrywalne. 
    • Akryl, plexa, z tym że ta druga twarda i łamliwa, musiałbyś zamówić raczej gotowe formatki.  Kosz na pompie lepiej mieć, choć nie jest jakiś specjalnie drobny, a co do ustawienia pompy to niech inni się wypowiedzą, ja mam poziomo. Może wirnik jest tak przystosowany, a może nie ma to znaczenia. 😉
    • Ktoś podpowie jest jakiś odpowiednik spienionego PCV tyle że w miarę przeźroczysty - chciałbym na tylną ściankę kaseciaka. Co do pompy DCP to musi mieć założony kosz ochronny na wlot i musi być poziomo??
    • @triamond mam podobne obserwacje. Wiele lat miałem narurowca z ceramiką i "problem" z jej obrastaniem przez kolonie bakteryjne. Przy restarcie dołożyłem hamburga na falowniku. I co ciekawe - z biegiem czasu ceramika się oczyściła, tak jakby rzeczywiście  gąbki w hamburgu więcej "przejadały". Ot taka ciekawostka
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.