Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, KubollTibijczyk napisał(a):

Na tego kraba wzięło mnie po obejrzeniu YouTube'a co ma Malawii ( Świat Akwarystyki) - on omawiał ich temat w akwarium.

https://youtu.be/a8WNGQ8Ttjk?si=u9GOiyBmlpZ5_Y87

Obejrzałem ten filmik, ile tam jest ryb ... Nie wiem, czy to widzisz, ale często ryby po prostu stoją w miejscu, bo nie mają przestrzeni do pływania. O ilości kryjówek dla dorosłych ryb nie wspomnę, ich po prostu nie ma. Widzę min. nimbochromis venustus (dorosłe osobniki mają 20-25 cm!), acei, auratusy, aulonocary, czyli ryby, które rosną zdecydowanie za duże/zbyt agresywne na zbiornik 100 cm długości, jaki ma ten akwarysta. Pewnie, można powiedzieć, że się da, ale co z tego? Agresja może i się porozkłada ze względu na tłok, ale mimo wszystko nie brałbym przykładu z tego zbiornika.

Edytowane przez TomekT
  • Lubię to 3
Opublikowano
Godzinę temu, TomekT napisał(a):

Obejrzałem ten filmik, ile tam jest ryb ... Nie wiem, czy to widzisz, ale często ryby po prostu stoją w miejscu, bo nie mają przestrzeni do pływania. O ilości kryjówek dla dorosłych ryb nie wspomnę, ich po prostu nie ma. Widzę min. nimbochromis venustus (dorosłe osobniki mają 20-25 cm!), acei, auratusy, aulonocary, czyli ryby, które rosną zdecydowanie za duże/zbyt agresywne na zbiornik 100 cm długości, jaki ma ten akwarysta. Pewnie, można powiedzieć, że się da, ale co z tego? Agresja może i się porozkłada ze względu na tłok, ale mimo wszystko nie brałbym przykładu z tego zbiornika.

Odniosłem dokładnie takie samo wrażenie. Ciekaw jestem jak będzie wyglądała obsada po roku. 

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie wiem, czy samce tych gatunków nie nazbyt podobne do siebie i czy nie będą się z tego powodu bardziej tłuc między sobą... Nie lepszy Maingano zamiast Jalo Reef?

A może z innej beczki, Pseudotropheus Polit? Samice co prawda niezbyt ładne, ale samiec piękny.

Opublikowano
10 minut temu, TomekT napisał(a):

Nie wiem, czy samce tych gatunków nie nazbyt podobne do siebie i czy nie będą się z tego powodu bardziej tłuc między sobą... Nie lepszy Maingano zamiast Jalo Reef?

A może z innej beczki, Pseudotropheus Polit? Samice co prawda niezbyt ładne, ale samiec piękny.

Śliczny jest, może być jak najbardziej :)

• Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, KubollTibijczyk napisał(a):

Saulosi 3x 1/2 

Jalo reef 2x 1/2

10, naście sztuk maluchów na początek, ilość samców okaże się po czasie.

Opublikowano

Saulosi to ryba stadna. Na jednego samca powinno przypadać 6-8 samic, a w niektórych przypadkach nawet więcej. Jeśli samic będzie mniej to samiec je po prostu zajedzie. Dlatego w przypadku saulosi najlepiej jest brać nawet ze 20 maluchów i sukcesywnie odławiać nadmiarowe samce. Wyobraź sobie sytuację, że kupujesz 12 sztuk jak radzi @TomekT i z tego wyłania Ci się 8 samców, co zrobisz? Dokupisz później same samice? Powodzenia🤨

• Lubię to 1
Opublikowano
3 godziny temu, TomekT napisał(a):

Pseudotropheus Polit? Samice co prawda niezbyt ładne, ale samiec piękny.

Polit nie jest czasem z tych gatunków bardziej agresywnych ?