Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, Bartek_De napisał(a):

Padło to już tu ze dwa razy, masz za małe akwarium na non mbunę, nawet na Aulonocary.

Ehh, czyli tylko mbuna? Szkoda, no ale skoro już ma być to zaproponujesz jakąś barwną obsadę?

Opublikowano

Chindongo sp. 'elongatus mphanga' i Labidochromis sp. 'perlmutt'. Docelowo w ukladach 1/4, na początek po 10-15 maluchów.

Lub jednogatunkowo Chindongo saulosi w ukladzie 1-2/8-10. Prawdę mówiąc akwarium masz pod 1 gatunek, ale myślę, że z tymi dwoma niewielkimi gatunkami wyżej, można spróbować. 

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, Bartek_De napisał(a):

Chindongo sp. 'elongatus mphanga' i Labidochromis sp. 'perlmutt'. Docelowo w ukladach 1/4, na początek po 10-15 maluchów.

Lub jednogatunkowo Chindongo saulosi w ukladzie 1-2/8-10. Prawdę mówiąc akwarium masz pod 1 gatunek, ale myślę, że z tymi dwoma niewielkimi gatunkami wyżej, można spróbować. 

Te perlmutty średnio mi siedzą, a gdyby tak zrobić saulosi z jedną parą mphanga? I czy masz może jeszcze jakieś zestawienie prócz wyżej wymienionych? Wiem, że w 200l ciężko coś ogarnąć ale może jednak coś jeszcze masz.

Opublikowano
39 minut temu, TomekT napisał(a):

Tu jest jeszcze kilka propozycji:

Z tego tematu najbardziej siadają mi te:

Metriaclima Sp. "Membe deep"

Pseudotropheus sp. “elongatus ornatus”

Melanochromis dialeptos

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Opublikowano

Jak nie chcesz się rozczarować, to celuj w jeden gatunek. 

Tu kolega z forum miał ładne stadko saulosi w 200l https://youtu.be/Rf_gEPh3_qk?si=MHtOHF5MQiF9XxyC.

Sam w 200l planuje po niepowodzeniu wielogatunkowym spróbować jednogatunkowe z interruptus,  johanni lub msobo. Ty możesz jeszcze zerknąć na jalo reef - jak ci się saulosi nie podoba ;).

Zanim coś postanowisz warto zerknąć co jest w ofercie hodowcy od którego chcesz kupić rybki (też szukam membe deep, ale wysylkowo nigdzie niedostepna).

• Lubię to 1
Opublikowano
22 minuty temu, Nath_147 napisał(a):

Sam w 200l planuje po niepowodzeniu wielogatunkowym spróbować jednogatunkowe z interruptus,  johanni lub msobo. 

O Msobo w takim litrażu to ty lepiej zapomnij.W tym gatunku samice są też agresywne.

• Lubię to 3
Opublikowano
3 godziny temu, KubollTibijczyk napisał(a):

Z tego tematu najbardziej siadają mi te:

Metriaclima Sp. "Membe deep"

Pseudotropheus sp. “elongatus ornatus”

Melanochromis dialeptos

Melanochromis cyaneorhabdos "maingano”

Może warto iść w jednogatunkowość z którymś ze wspomnianych, np. dialeptos? To też dalej frajdę obserwowania zachowań wewnątrzgatunkowych. Stado dobrych jakościowo saulosi też będzie pięknie wyglądało.

I na pewno odpuść sobie tego kraba...

A Perlmutt to super rybka, polecam. 😉 no, ale to Ty masz być zadowolony.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 godziny temu, TomekT napisał(a):

Może warto iść w jednogatunkowość z którymś ze wspomnianych, np. dialeptos? To też dalej frajdę obserwowania zachowań wewnątrzgatunkowych. Stado dobrych jakościowo saulosi też będzie pięknie wyglądało.

I na pewno odpuść sobie tego kraba...

A Perlmutt to super rybka, polecam. 😉 no, ale to Ty masz być zadowolony.

Może i spróbuję z tymi Saulosi, z czasem zwiekszy się litraż i postawę na non mbune. Na tego kraba wzięło mnie po obejrzeniu YouTube'a co ma Malawii ( Świat Akwarystyki) - on omawiał ich temat w akwarium.

https://youtu.be/a8WNGQ8Ttjk?si=u9GOiyBmlpZ5_Y87