Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Kilka słów w temacie tła strukturalnego, opartego o moje doświadczenie.

Od początku - jakieś 2 lata temu postanowiłem kupić tło strukturalne wykonane ze styropianu do akwarium o wymiarach 230x65. Tło było pięknie wykonane (firmy nie będę tutaj podawał) większość ludzi będących tutaj na forum wie o jaką firmę chodzi. Tło było wykonane ze styropianu na moje oko jakieś 80-100eps, czyli dość miękki, zewnętrznie wykończone cementem montażowym CX5 + żywica epoksydowa. Wkleiłem tło na polecany na forum klej all fix turbo. Tło odkleiło mi się w sumie chyba 4 razy. Popełniłem masę błędów przy wklejeniu tego tła, to jedno, ale druga sprawa, że tył tła nie był dobrze dopasowany - tutaj trochę wina producenta i tak naprawdę, to nie wiem czy każdy z elementów tła dobrze dolegał do szyby - raczej nie, bo inaczej tło by się nie odkleiło. To była konstrukcja puzzli zachodzących jeden ba drugi.

Błędy, które popełniłem to - nie odtlusciłem tylnej szyby benzyną ekstrakcyjną oraz może zbyt szybko zalałem akwarium wodą. Jakieś 6h od momentu wklejenia ( niby producent kleju piszę w specyfikacji, że po 4h klej jest już w 100% utwardzony, ale dotyczy to spoiny 0.5mm. Przy styropianie i źle spasowanym tle nie da się uzyskać spoiny 0.5mm...

Teraz parę słów na temat tła od aquaDan

Styropian bardzo twardy eps 200.

Wykończenie zewnętrzne bardzo elastyczne - coś na zasadzie gumy, żadnego cx5 czy też żywicy. Spasowanie puzzli idealne oraz przede wszystkim terminowość producenta.

Tło zostało wklejone na silikon akwarystyczny, na wcześniej dobrze osuszoną i odtłuszczoną szybę. Dodatkowo dałem jeszcze ścieżkę silikonu na dnie przed tłem.

Bardzo polecam firmę aquaDan.

IMG_20240220_130000.jpg

Edytowane przez jaras
  • Lubię to 5
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki za cenny opis doświadczeń. Z ilu modułów składa się obecne tło? Ciekawe, co to za masa wykończeniowa, że jest elastyczna, jak piszesz...

Opublikowano

Tło składa się z sześciu puzzli. Ci do wykończenia tła, to mam swoje podejrzenia, ale obiecałem producentowi, że nie będę poruszał tego tematu na forum

• Lubię to 1
Opublikowano
8 godzin temu, jaras napisał(a):

IMG_20240220_130000.jpg

To zdjęcie jest fajną wskazówką dla tych (może się do nich zaliczę w niedalekiej przyszłości), którzy chcieliby robić tło samemu - nie trzeba tworzyć skomplikowanego wzoru uskoków i szczelin, który potem wygląda niestety trochę jak bruk uliczny. Tu jest dominujący motyw po ukosie do lewego dolnego rogu. @jaras, nie obrazisz się, jeśli będę czerpał inspiracje z Twojego tła? 😆

Opublikowano

@jaras tło robi niesamowite wrażenie :) Oby tym razem nie płatało figli. Mam nadzieję, że do odtłuszczania nie użyłeś jednak benzyny ekstrakcyjnej bo ona nie służy do odtłuszczania a wręcz pogarsza powierzchnię styku przy klejonych elementach 😬

Opublikowano
1 minutę temu, Vrzechu napisał(a):

nie użyłeś jednak benzyny ekstrakcyjnej bo ona nie służy do odtłuszczania a wręcz pogarsza powierzchnię styku przy klejonych elementach

Możesz rozwinąć? Co zamiast, rozcieńczalnik uniwersalny?

Opublikowano (edytowane)

@TomekT do odtłuszczania powierzchni najlepiej używać acetonu technicznego :) (Używać ostrożnie, żeby nie obmywać nim spoin silikonowych).

Można też użyć po prostu płynu do naczyń :) 

Edytowane przez Vrzechu
  • Dziękuję 1
Opublikowano

@Vrzechu

Właśnie,że do odtłuszczenia użyłem benzyny - jest napisane w karcie jak byk, że służy do przygotowania powierzchni i w tym odtłuszczenia. Dlatego nie wiem jak benzyna ma pogarszać styk. U mnie zrobiła robotę, bo zmyłem nią resztki kleju all fix turbo, a płyn do naczyń tego nie ruszał - próbowałem 

• Lubię to 1
Opublikowano

@jaras skoro tak było napisane w karcie :) Z ciekawości zerknąłem na kartę techniczną produktu firmy Dragon i faktycznie jak byk jest tam napisane jak mówisz. Ja mam złe doświadczenia w odtłuszczaniu benzyną ekstrakcyjną zgodne z tym co kiedyś znalazłem w sieci (screen poniżej). Możliwe jednak, że benzyna ekstrakcyjna jedna drugiej nierówna - nie wiem, nie jestem chemikiem :P  Odtłuszczałem benzyną profile na które później kleiłem taśmę dwustronną i taśma kompletnie się tego nie trzymała. Zniszczyłem też w ten sposób klocki hamulcowe w rowerze, któremu benzyną odtłuściłem tarcze. Po tych doświadczeniach po prostu zacząłem używać acetonu. Ale tak jak napisałem, nie sprawdzałem kart technicznych producenta benzyny ekstrakcyjnej której użyłem ;) 

benzyna.thumb.jpg.33fab2358cfd207a8689b8239466eb94.jpg

• Lubię to 1