Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Bartek_De napisał(a):

Nie da się, znaczy da😉 ale nie jest to takie proste. Trzeba ciąć lampę żeby dostać się do kabli, ciąć kable żeby przelutować połączenia 😁

Masz rację. Sprawdziłem w moim małym akwarium Juwela i rzeczywiście muszą działać obie świetlówki :(

• Lubię to 3
Opublikowano
2 godziny temu, Bojar napisał(a):

Masz rację. Sprawdziłem w moim małym akwarium Juwela i rzeczywiście muszą działać obie świetlówki :(

To jest największy problem tych belek. Pomyślę nad zasłonięciem jednej. 

A wypowie się ktoś do mojego pytania do obsady?

W dniu 11.03.2024 o 18:38, ladynaf napisał(a):

2. Obsada. Zaczęły się wybarwiać kolejne 2 samce saulosi. Obecnie zrobił się układ 4+6 i wydaje mi się że jest o jednego samca za dużo. Ciągle gonitwy i nie może sobie znaleźć rewiru. Poczekać czy odławiać? Ile najlepiej mieć samic na jednego samca?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 12.03.2024 o 19:42, ladynaf napisał(a):

A wypowie się ktoś do mojego pytania do obsady?

W dniu 11.03.2024 o 18:38, ladynaf napisał(a):

2. Obsada. Zaczęły się wybarwiać kolejne 2 samce saulosi. Obecnie zrobił się układ 4+6 i wydaje mi się że jest o jednego samca za dużo. Ciągle gonitwy i nie może sobie znaleźć rewiru. Poczekać czy odławiać? Ile najlepiej mieć samic na jednego samca?

Hej, nie wiem, czy Twoje pytanie jest jeszcze aktualne, ale opowiem Ci jak jest u mnie, może wykorzystasz. W RIO 240 mam od trzech i pół roku tylko saulosi. Obecnie jest wyklarowany układ czterech samców i ośmiu samic, pływa też sporo młodych, które sukcesywnie odławiam.

Trzy z samców mają swoje terytoria i cały czas są w pełni wybarwione, czwarty  trzyma się górnej części akwarium, najczęściej jest nieco jaśniejszy, chociaż są momenty, że nie różni się od pozostałych. Co jakiś czas próbuje wywalczyć sobie miejsce, ale do tej pory mu się nie udało. Przez te lata nie zrobiły sobie żadnej krzywdy, więc zdecydowałam się zostawić wszystkie cztery, skoro jest między nimi równowaga.

Jeśli chodzi o ilość samic, to myślę, że idealnie byłoby mieć co najmniej trzy na jednego samca. Moje w kółko inkubują i na pewno dobrze by im zrobiła chwila oddechu. Na pewno dołożę kilka, jak zmienię akwarium na większe, bo wydaje mi się, że  w tym litrażu dwanaście dorosłych ryb wyczerpuje limit względnego komfortu życia.

Podsumowując, myślę, że jeśli masz miejsce, a samce są ładne i nie robią sobie krzywdy, to może spróbuj zostawić wszystkie, dodaj im więcej samiczek i z czasem zobaczysz, czy taki układ będzie dobrze funkcjonował.

Na zdjęciu idealnie widać obecny układ, a na filmiku częste potyczki, na szczęście do tej pory nieszkodliwe ;)

20230209_214119.jpg

• Lubię to 3