Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem nowym członkiem forum i początkującym akwarystą ze względu na "otrzymanie" świeżego akwarium. Szczerze mówiąc dopiero studiuję informację odnośnie "wszystkiego" związanego z akwarystyką.

Z tego co wiem to akwarium było odstane 2 tygodnie z wlanym uzdatniaczem Esklarin Tropicala oraz BactoActive równiej tej firmy. Po czym zostały wpuszczone młode ryby.

Na moje trochę za dużo bo 18szt. W chwili obecnej są małe więc mają miejsca sporo ale albo będzie mnie czekała wymiana w przyszłości akwarium na większe albo trzeba będzie oddać prędzej czy później kilka sztuk.

Z tego co przeczytałem zamówiłem już testy kropelkowe NO2 i NO3 (na chwile otrzymałem paskowe) ponieważ trzeba pilnować najbardziej tych parametrów wody wraz z PH.

W filtrze w jednym koszyku jest gąbka (chyba oryginalna z filtra) bio-ceramika oraz zeolit w drugim gąbka, zeolit i węgiel aktywny.

Z pierwszym pytań:

1. Filtr czyszczenie co ile? Wyczytałem że najlepiej w wodzie z podmiany wypłukać gąbkę a reszte mediów pod bierzącą wodą? lub co ile wymiana? (mam zapas)

2. Podmiana wody dla młodych ryb ile i co ile?

Pozdrawiam

Opublikowano

Ten filtr ma gąbki o niskiej gradacji, dobrze by dokupić zwykłe, drobne gąbki w akwarystycznym , dociąć i zamienić, a tą seryjną umieścić na rurce, na  wlocie. Płukanie tej na wlocie 1x/tydzień, może co dwa. Wkłady wewn dwa razy dłużej, musisz sam wyczuć, będzie widać przy  płukaniu czy ta częstotliwość jest dobra.

Masz mały zbiornik,  więc podmiana 20% wody co tydzień to nie problem. Woda im bardziej świeża tym lepiej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dziękuję za informacje.

Wkłady narazie płukać bez wymiany czy częściowo podmieniać?

Czy wodę do podmiany mam uzdatniać Esklarin Tropicala + łyżeczka sody oczyszczonej?

Opublikowano

1. Wkładów nie  należy płukać w wodzie chlorowanej,  bez życia  -  wypłuczesz w ten sposób z nich wszystko co cenne.

2. Zbadaj parametry wody i sam sobie odpowiedz.