Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 10.10.2023 o 06:25, bobanr napisał(a):

Wklejam wyniki z laboratorium:

Akwarium Wodociąg
pH 7,72 7,85
NO3 32,2 0,1
PO4 2,2 0,04

Edytowane 10 Października przez bobanr

Rozwiń  

@nsp Z pierwszego postu Autora, więcej parametrów brak.

@bobanr pisałeś też, że w Twoim odczuciu usuwanie krzemianów nie przyniosło pożądanych rezultatów. A używałeś też Phosguarda, o którym wspomniałeś?

Teoretycznie za zmętnienie mogą być też odpowiedzialne metale ciężkie. A jeszcze ilość rozpuszczonego białka w wodzie? Może karma? Nie wiem...

Opublikowano

Kranówka jest okej. Dodatkowo przechodzi przez ustrojstwo. Użyłem obu środków. Dlatego dochodzę do wniosków, że to nie krzemiany a coś innego. Bardziej skłaniam się ku brakom w samej filtracji. Muszę, to przemyśleć.

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 26.10.2023 o 06:45, bobanr napisał(a):

Kranówka jest okej. Dodatkowo przechodzi przez ustrojstwo.

Rozwiń  

A nie myślałeś o dołożeniu do ustrojstwa dodatkowego korpusu z wkładem sznurkowym, np. 100µ? U siebie mam 10µ, ale założyłem go jeszcze jak mieszkałem w bloku i był wymieniany wodociąg na osiedlu, żeby wyłapał jakiś ew. syf który powstał podczas robót.

Opublikowano

Miałem u siebie podobny problem, rozwiązaniem okazało się przerobienie kaseciaka na moduł z pociętymi gąbkami oraz dołożenie hamburga wypełnionego również pociętymi gąbkami. Ewidentnie u mnie była za mała powierzchnia filtracyjna a za zmętnienie odpowiadały bakterie w wodzie i związki organiczne. Od tego czasu (już dwa lata) woda jest klarowna, wodę podmieniam ok 40% raz na 3-4 tygodnie, gąbek w filtrach nie ruszam. Raz na pół roku, podczas podmiany zasysam wodę z filtrów wzruszając delikatnie gąbkami aby wyciągnąć nadmiar osadów.

• Lubię to 5
Opublikowano
  W dniu 26.10.2023 o 06:45, bobanr napisał(a):

Kranówka jest okej. Dodatkowo przechodzi przez ustrojstwo. Użyłem obu środków. Dlatego dochodzę do wniosków, że to nie krzemiany a coś innego. Bardziej skłaniam się ku brakom w samej filtracji. Muszę, to przemyśleć.

Rozwiń  

Spróbuj też nieco wzmocnić ustrojstwo. Ja mam dwa korpusy i tym samym dwa wkłady węglowe. Pierwszy widać jakie brudy zgarnia a drugi już ma lżej. 

Kiedyś miałem też nieco mętna wodę przez piasek. Był drobny plus mnóstwo pyłu. Z rok czasu się męczyłem. W końcu cały usunąłem i dałem coś normalnego. Teraz nic nie pyli. 

Opublikowano
  W dniu 27.10.2023 o 09:39, Pikczer napisał(a):

Spróbuj też nieco wzmocnić ustrojstwo. Ja mam dwa korpusy i tym samym dwa wkłady węglowe. Pierwszy widać jakie brudy zgarnia a drugi już ma lżej. 

Rozwiń  

Właśnie ja tak mam zrobione ustrojstwo. Dwa korpusy z węglem, a przed nimi jeszcze jeden ze sznurkiem.