Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, triamond napisał(a):

Może warto jeszcze przeanalizować oświetlenie ? Czy musi chodzić z pełną mocą cały czas i grzać wodę ?

Licze waty :)
Ale srednio mi to wychodzi, bo:
- zmiejszylem glowice z 30W na 4,5W (mniejszy przeplyw, ale mam zapas)
- oswietlenie zmiejszylem o polowe z 30W na 15W
Niestety pogoda dopisuje, robi się kazdego dnia jeszcze cieplej, wiec konkretnych danych nie mam - co z tego ze ograniczam emisje ciepła do i wokół zbiornika, jak równolegle wzrasta temperatura powietrza/otoczenia.

Opublikowano

tak dla potomnych/gwoli informacji:
-jak zestaw Ultramax 2000 i Turbo 2000 dawał taki prąd/cyrkulacje wody z zbiorniku 120cm, ze aż się bałem o moje młode pyski, że chyba walczą 24h na dobę o przetrwanie, żeby ich nie pozamiatało...ale dno było czyściutkie, zero gówienek, wszystkie brudy wypchane do/pod filtry
to zmiana Turbo 2000 na Turbo 500 (by obniżyć temperaturę) przy podobnym ustawieniu cyrkulacji wody, spowodowała też, że nie wszystkie brudy dopływają/trafiają do filtrów - po kilku dniach wyraźnie widzę, gdzie kończy się ich droga, leża na piasku/skałach 
Więc coś za coś - nieczystości na dnie i niższa temperatura albo czysty zbiornik, ale te 0,3-0,5 C wyższa temperatura 
ps. brakuje nie wiele, myślę, że filtr Turbo 1000 dał by te dodatkowe 20cm "mocy cyrkulacji" by było czysto

image.thumb.jpeg.df8bf395f1ff5d56e358285cd8d55ce3.jpeg

Opublikowano

Wyceluj w górę tym filtrem turbo. Woda się będzie kręcić, prąd dla ryb bardziej subtelny a kupy powinny latać. Za jakiś czas jak ryby urosną to taki prąd wody nie będzie robił na nich wrażenia a kup będzie więcej i będą większe. Znowu wrócisz do turbo 2000. Spróbuj mocniej łamać taflę wody od spodu. Pokombinuj.