Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 8.06.2023 o 19:20, vib napisał(a):

Glony jak widac na zdjęciach ostro rosną, od wczoraj przestałem świecić - tyle co światło dzienne plus czasami nocne by sobie popatrzeć co się dzieje w zbiorniku

image.thumb.jpeg.c7bf03c28f8d6003ba950b3935480986.jpeg
image.thumb.jpeg.c5877c01b97545c6dddb19d05e9837fb.jpeg

Witam!

Niestety ale widzę tam początek sinic.

Ograniczyłbym świecenie do minimum , bo za niedługo możesz sobie z nimi nie poradzić. 

W dniu 8.06.2023 o 19:20, vib napisał(a):

Pytanie - czy poniższe wyniki kropelek JBL znaczą, że cykl już "zaskakuje" - mam 9 dzień od zalania?
Skoki:
- NO2 wystrzeliło na 0,6
- NO3 wystrzeliło na 15

Jeśli chodzi o NO2 , NO3 to cykl ruszył.

Na pewno już bym nic nie dodawał do akwarium( pożywkę , pokarm, żadnych podmianek wody itp.) . Po prostu teraz musisz czekać aż NO2 się obniży do minimum a NO3 bardziej wzrośnie. Masz zbyt świeży zbiornik aby wpuszczać do niego jakiekolwiek życie. 

Ewentualnie możesz dodawać co dwa dni  bakterie ,ale bez pożywki ,oraz monitorować NO2, NO3.

• Lubię to 2
Opublikowano

Tak jak pisałem przestałem świecić i glony ładnie znikają głównie  z podłoża, na szczytach skał, gdzie najwięcej światła wyłapują z tych kilkunastu minut świecenia jeszcze się trzymają, ale też są w odwrocie.
Wczoraj jeszcze raz dodałem:
- Seachem Stability
- bakterie w proszku z pożywką
- i pierwszy raz ampułke Prodibio
Wyniki "azotowe" jeszcze bardziej wystrzeliły, reszta trzyma poziomy - dziś:
- NO2 powyżej 1 (kropelki rożowe po za skalą, pasek pokazuje 1,15)
- NO3 dobił do 30
- NH3/4 - tutaj problem jak u dziesiątek osób na forum, coś się próbka wybarwia, ale wg. skali JBL prawie 0
- PO4 - 0,1
- PH 8
- GH 9
- KH 7
- mS 514

Taki skok NO2 i NO3 dodatkowo tłumaczę sobie tym "zwijaniem się glonów" - ta materia organiczna przecież musi się rozłożyć, sama nie wyparuję...Dobrze kombinuję ?
I dzisiejsze fotki, widać jak glonów ubyło po 2 dniach "prawie nie świecenia:
image.thumb.jpeg.aefdb8d8bc679418464d49eb6162157a.jpeg

image.thumb.jpeg.2530bc107c933a7f3fef8d4ad891f6bd.jpeg

Opublikowano

Po ilu dniach NO2 powinien zacząć spadać?  U mnie od 6 dni rośnie i rośnie, NO3 też, czyli bakterie pracują, ale chyba się nie rozpędziły jeszcze?
Dzisiejsze testy:
NO2 - powyżej 1 (brak skali w kropelkach, paskowy pokazuje 2,80)
NO3 - 50

Opublikowano
3 godziny temu, vib napisał(a):

Po ilu dniach NO2 powinien zacząć spadać?  U mnie od 6 dni rośnie i rośnie, NO3 też, czyli bakterie pracują, ale chyba się nie rozpędziły jeszcze?
Dzisiejsze testy:
NO2 - powyżej 1 (brak skali w kropelkach, paskowy pokazuje 2,80)
NO3 - 50

Dlatego pisałem wczoraj, abyś nic nie dodawał do akwarium, poza bakteriami bez pożywki. A ty dodałeś, i stąd taki skok NO2, NO3. 

Zostaw jak jest i nic więcej nie kombinuj. Cierpliwości kolego. 

• Lubię to 4
Opublikowano
Godzinę temu, egon44 napisał(a):

Dlatego pisałem wczoraj,

4  godziny wczesniej grzebałem przy zbiorniku :)
Dziś już nic nie podawałem, tylko sprawdzanie NO2/NO3/NH

• Lubię to 1
Opublikowano

14 dzień od zalania zbiornika i od 5 dni parametry po za skalą
NO2 powyżej 1 (paskowy pokazuje 2,20)
N03 ok. 50
Czekać. czy dolać ampulke bakterii Prodibio?

Zielonych glonów się zupełnie pozbyłem,wystarczyło 2 dni bez świecenia i znikneły, zostały brązowe(okrzemki). Od dziś swiece na 1/4 mocy (jeden rure LED odłączyłem drugą odpałiłem na "zmierzch" - może to pozwoli urosnąć zielonym, ale bez "wysypu" - Z zielonymi było zdecydowanie lepiej, tylko było teg za dużo :P

image.thumb.jpeg.4dc7ad263b0ec7a4d9a0a95a014eff26.jpeg

Opublikowano
13 minut temu, vib napisał(a):

14 dzień od zalania zbiornika i od 5 dni parametry po za skalą

Zwykle zamknięcie cyklu trwa 4-5 tygodni, więc masz jeszcze sporo czasu. Cierpliwość cnotą akwarysty😉

• Lubię to 4
Opublikowano

Pytanie techniczne: odkopałem z rupieci filtr AquaNova 800 (600L teoretycznego przeplywu, 7L pojemnosci) plus  prefiltr zewnetrzny 1,2L - jak na zdjęciu.
Jest sens ten kubełek dodatkowo instalować do zbiornika ? (przypomne, za filtracje robi Ultramax 2000 zasypany matrixem, siporaxem i lawa) i bedzie Aquael Turbo 2000 jak wewnetrzny mechanik i dodatkowy strumien wody kierujacy).
Jeśli tak, to ze względu na media, wykorzystać go jako:
- dodatkowy biolog z ceramika
- dodatkowy mechanik z gabkami
- dodatkowy na ewentualne absorbenty w zaleznosci od potrzeb (na azotany, na fosfor, ew. wegiel)

aqua nova filtr.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, vib napisał(a):

- dodatkowy biolog z ceramika
- dodatkowy mechanik z gabkami
- dodatkowy na ewentualne absorbenty w zaleznosci od potrzeb (na azotany, na fosfor, ew. wegiel)

Jeden kosz możesz zostawić pusty ,bo przepływ się zmniejszy .

Nie ma co pchać tego dużo ,media luźno  rozłożone i starczy.

W ten dodatkowy kosz możesz później włożyć na azotany jak będziesz miał duże .  

• Lubię to 1