pulpet Opublikowano 8 Września 2023 #71 Opublikowano 8 Września 2023 Będą chrzciny . A poważnie, na sto procent inkubacja. Czy donosi to inna sprawa, bo u młodych ryb kilka pierwszych inkubacji zdarza się nieudanych. Ale początek został uczyniony, z czasem się przyzwyczaisz, ale te pierwsze razy cieszą. Potem się zaczniesz martwić co robić z nadmiarami narybku, ale na razie ciesz się, bo to jedne z fajniejszych momentow, coś tam rozmnożyć i odchować. 1
TomekT Opublikowano 8 Września 2023 Autor #72 Opublikowano 8 Września 2023 @pulpet Dzięki. Tak, doczytałem już, że brak donoszenia na początku to nic niepokojącego, ani by nie odławiać takiej samicy - zresztą nie planuję, nie mam gdzie trzymać narybku. Inna sprawa, że znalazłem gdzieś na forum informację (ale nie zlokalizuję już autora...), że Perlmutty bardzo sprawnie eliminowały wszelaki narybek. Faktycznie, gdy im się przyglądam w porze karmienia i ogólnie żerowania, to są takie "kolibry", wachlują płetwami zawieszone nad kamieniami lub piaskiem, potem skok w inne miejsce i tak wszystko bardzo dokładnie przeczesują.
Vrzechu Opublikowano 19 Września 2023 #73 Opublikowano 19 Września 2023 @TomekT Tomku, wrzuciłbyś w wolnej chwili zdjęcie baniaka na jednym kadrze ciekaw jestem jak teraz prezentuje się ten zacny zbiorniczek
TomekT Opublikowano 19 Września 2023 Autor #74 Opublikowano 19 Września 2023 @Vrzechu Dzięki. Proszę uprzejmie, dzisiejszy wieczór w akwarium. Kamienie trochę zbrązowiały. Hydroponika nieco się rozrosła. 5
Vrzechu Opublikowano 20 Września 2023 #75 Opublikowano 20 Września 2023 @TomekT no fajnie baniaczek zaczyna rozkwitać ciekaw jestem jak u Ciebie będzie wyglądało dojrzewanie Msobo Magunga Jak tło pokryje się nalotem to będzie już naprawdę super
TomekT Opublikowano 20 Września 2023 Autor #76 Opublikowano 20 Września 2023 @Vrzechu Tło też zaczyna punktowo zarastać, bardziej z lewej strony, od okna. Dwie sztuki Msobo (w tym jedna najmniejsza ze wszystkich 10) dostały takiego lekko "brudnego" żółtego koloru - może to początek wybarwiania? Zobaczymy, bo jeszcze maluchy są i może za wcześnie, albo po prostu wydaje mi się. 1
Vrzechu Opublikowano 20 Września 2023 #77 Opublikowano 20 Września 2023 @TomekT życzę Ci, żebyś miał więcej samic niż u mnie się trafiło Mam słabość do tego gatunku, ale jak teraz mi on "odpadnie" to już się chyba poddam 1
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. TomekT Opublikowano 7 Października 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #78 Opublikowano 7 Października 2023 (edytowane) Doszło oświetlenie nad hydroponiką, bo rośliny wyginają się w lewo ku oknu. Listwa led AQUA GROW w aluminiowym profilu, który będzie również pełnił rolę radiatora. Edytowane 7 Października 2023 przez TomekT 11
TomekT Opublikowano 12 Października 2023 Autor #79 Opublikowano 12 Października 2023 Największa sztuka Msobo (jakieś 5 cm) zaczyna się chyba wybarwiać? 5
TomekT Opublikowano 2 Listopada 2023 Autor #80 Opublikowano 2 Listopada 2023 Kolejna samica L. Perlmutt inkubuje. Zobaczymy, czy donosi, bo poprzedniej chyba się nie udało. 3
Rekomendowane odpowiedzi