Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

07.04 wystartowałem swoje pierwsze Malawi zalewane przez ustrojstwo, parametry wyjściowe wody:

pH 7.6 

NH3/NH4 0

NO2 0

NO3 10

Wlałem bakteri seachem stability i dosypalem łyżeczkę spiruliny , temperatura 28st ,filtry chodzą 24h. Używam testów kropelkowych NH4 JBL,pH JBL , NO3 tropical , NO2 Rataj.

Po czterech dniach wyniki testów są takie same ,jedynie pH wzrosło do 7.8. czy robię wszystko dobrze ? Czytałem że nie którzy dosypują co dwa dni karmy dla rybek. 

Opublikowano

Tak, wszystko zrobiłeś dobrze. Czekaj spokojnie, ruszy. Tutaj wiele nie przyspieszysz. Najlepiej zająć się czymś innym i nie przeszkadzać. Natura musi swoje zrobić.

Opublikowano

Tak też myślałem żeby cierpliwie czekać, na powierzchni wody też jest taka lekka zawiesina ale czytałem że to normalne , pozostaje czekać , będą co jakiś czas podawał wynik testów. 

Opublikowano

Dziś mija tydzień od zalania , testy narazie bez zmian , nic się nie dzieje zawiesina zniknęła woda też bardzo się wyklarowała , kryształ. Dziś daje ostatni raz bakterii seachem stability , według instrukcji dawałem przez 7 dni połowę dawki około 15 ml każdego dnia.

Opublikowano

21.04 dziś mija dwa tygodnie od zalania akwarium. Wyniki testów są następujące:

NH4 bez zmian 0.05

NO2 chyba poza skala dołączam foto testu ten kolor mi nie pasuje do zadnego na skali 

NO3 bez zmian 0.1-0.15 

IMG20230421184409.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, TomekS napisał(a):

NO2 chyba poza skala dołączam foto testu ten kolor mi nie pasuje do zadnego na skali 

I bardzo dobrze. Poczekaj jak spadnie do O a NO3 zacznie wzrastać . Wtedy zrób podmianę i wpuszczaj ryby. U mnie NO2 nigdy nie spadło do 0.  Zawsze miałem na poziomie  0,025 . Nie jest to powód do zmartwień. A co z pH ?

Podajesz dwa różne wyniki NO3  i piszesz , że jest bez zmian.

Pierwszy wynik z wtorku :

W dniu 18.04.2023 o 19:32, TomekS napisał(a):

NO3 trochę poszło do góry coś pomiędzy 10-15 

Drugi wynik z dzisiaj:

1 godzinę temu, TomekS napisał(a):

NO3 bez zmian 0.1-0.15 

To jak jest? Myślę , że ten pierwszy jest prawdziwy? :)

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej Głuszycapomyliło mi się jest koło 15 NO3 skala jest 10mg i 20mg coś pomiędzy 😀 .narazie cierpliwie czekam ,mam nadzieję że wszystko idzie w dobra stronę.

Ph 7.8

Edytowane przez TomekS
  • Lubię to 1