Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem w trakcie zmiany biotopu z amazonki na Malawi.  Krótko opiszę plan działania i chętnie usłyszę uwagi i doradztwo ponieważ to moja pierwsza przygoda z tym bitopem. Akwarium 720l filtry jbl e1501 Wkład ceramiczny Neo Media Hard 1l podwyszajacy ph, grys koralowy gąbka prefiltr hw 602a, drugi filtr to hw302b wkładu ława wulkaniczna, Wkład ceramiczny Aquael Bioceramax 600 1 i prefiltr hw 602a liczę że wystarcza. Ogrzewanie będzie w podłożu i tu będę eksperymentował no mam zamiar założyć podłogówkę z CO ale to później wystrój dwa moduły wykonane własnoręcznie z pomocą ziemniaka i tu z góry dzięki trochę kamieni. Woda przepuszczoną przez RO3

Edytowane przez optimuspraim
Opublikowano

Więc tak mój system dolewania wody to RO3 

1-Wkład polipropylenowy GW-PS1-10

2-wegiel aktywny 

3- membrana ospotyczna GP 100

4-Aqua Juraperle złoże podnoszące pH wody

Pod akwarium jeszcze jest mały bałagan bo kompletuje sprzęt. Muszę jeszcze zamontować odpływ na wodę z podmianki żeby nie latać z wiaderkem.

Bedzie też zamontowana pompka cyrkulacyjna od ogrzewania. Ogrzewanie będzie wyglądać tak (brak fotek bo mój synek skasował oglądając świnke pepe)

Rurka pex16 ułożona na pleksie ok 8metrów bieżących. Przysypane żwirkiem i piaskim. Na to położyłem zpienione pcv w którym wywiercilem gęsto otwory fi15. Kamienie i piasek jako finalne podłoże. Kamienie i anubisy zostały z poprzedniego akwarium. Anubisy zabierze kuzyn, kamienie mogło być wyżej ale wykorzystałem to co zostało. Wracając do ogrzewania będzie założona pompka cyrkulacyjna i dotego sterownik z kapilarą zanurzeniowa. Chciałem podłączyć to do rozdzielacza podlogowego ale automatyka mojego pieca wyłącza ogrzewanie podłogowe przy temeraturze zewnecznej 15 stopni. Więc postanowiłem wpiąć się w cyrkulacja ciepłej wody 😀. I to będzie podstawowa wersja, ale gdybym miał problemy samoczynnie ie podwyższającej się temperatura dołożę zawór RTL i baypas przednim. W teorii ładnie brzmi 😀. W tygodniu będę to montował więc zrobię fotki. Jeśli ktoś próbował czegoś podobnego chętnie wysłucham opinii. 

Moduły wykonałem z steropianu gruboziarnistego. Wydrapałem kształt śrubokrętem, przez to że kulki były grube powstał nieregularne kształty. Pokryłem to zaprawa mapei M-hydroizolacja (z atestem na wodę pitną) wmieszaną z fugą czarną, przebarwienia i żyły skalne zrobiłem z czystej zaprawy i zaprawy z brązowa fugą. Efekt bardzo ciekawy chyba lebszy niż malowanie, ale to już wedle gustu. Co do tego tła niebieskiego niemiałem z kim zestawić akwarium więc zostało niebieskie 

IMG_20230409_233808.jpg

IMG_20230409_230017.jpg

IMG_20230409_225850.jpg

IMG_20230409_225927.jpg

IMG_20230409_230121.jpg

IMG_20230409_230025.jpg

IMG_20230409_230005.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie jest automatyczny ale doprowadziłem wodę pod akwarium i dopuszczam przez odkręcenie zaworka w miarę potrzeby czy to ubytku przez odparowanie czy podmianę. Duża wygoda nie muszę biegać z wiaderkem czy ciągnąć węża. Zamontuję jeszcze rurę odpływową na wodę z podmiany, będzie odprowadzona na zewnątrz do ogrodu. W ogrodzie mam wkopany zbiornik na odrzut wody z RO. Będzie do podlewania warzywniaka 😁

Opublikowano

Chodzi o to, że odparowaną wodę uzupełniasz czystą RO. Podmianki możesz robić woda wodociągową przepuszczoną przez filtr sedymentacyjny i węglowy z pominięciem membrany. Trzeba zastosować trójnik i zmieniać przepływ w zależności od potrzeb.

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak wiem ale moja woda w kranie jest tragiczna dlatego też leci przez membranę a później mineralizator i Aqua Juraperle złoże podnoszące pH wody i jest git niedługo będę zakładał podobny zestaw na głównym przyłączu wody na cały dom to wtedy zrobię tak jak mówisz, trójnik kranik i resztę już mam. A wodę mam naprawdę syf po napełnieniu akwa wymieniłem odrazu pierwszy wkład 

• Lubię to 1