Skocz do zawartości

Wymiana akwarium - nowy start biologii?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Na dniach będę wymieniać baniak, litraż będzie ten sam 240l.

Wymieniam:

1. Piach 

2. Kamienie

3. Obsadę :)

4. Wodę !! 😜

Zostawiam sprzęt.

Czy jesli wymienię całkowicie złoże w filtrze biologicznym, a zakładam że może się nie udać utrzymać bakterii na gąbce w filtrze wewnętrznym to czy muszę po zalaniu baniaka zaczynać od zera start biologii? 

Jak najlepiej postępować w takim wypadku?

Druga sprawa: mam trochę glonów na kamieniach, ale niekoniecznie chciałbym je mieć w nowym akwarium.  Jak zrobić żeby ich nie przenieść ? :)  

Z góry dzięki za pomoc !

Opublikowano
44 minuty temu, bolss007 napisał(a):

Czy jesli wymienię całkowicie złoże w filtrze biologicznym

A po co chcesz wymieniać? Zostaw stare, dojrzałe złoże i po kłopocie.

45 minut temu, bolss007 napisał(a):

mam trochę glonów na kamieniach, ale niekoniecznie chciałbym je mieć w nowym akwarium.  Jak zrobić żeby ich nie przenieść ?

Wyszoruj kamienie szczotką. Pytanie z cyklu "mam brudny samochód, jak zrobić żeby był czysty"😂

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

A po co chcesz wymieniać? Zostaw stare, dojrzałe złoże i po kłopocie.

Ok, dobra czyli jeśli to wystarczy to tak zrobię. Dziękuję za odpowiedź.

8 godzin temu, Bartek_De napisał(a):

Wyszoruj kamienie szczotką. Pytanie z cyklu "mam brudny samochód, jak zrobić żeby był czysty"😂

Hehe no niby tak, ale wiesz kamienie nowe, akwa nowe, z samego zbiornika i jego środka nic praktycznie nie zostanie, jedynie sprzęt, rury ssące i tłoczne. Ale jeśli rozumiem twój tok to chodzi o to żeby walczyć jak się już pojawi :) a mi chodziło żeby się nie pojawiło, albo inaczej jak nad tym w miarę ładnie panować😜 

Tak czy siak pewnie masę jest o glonach gdzie indziej to sobie doczytam niezależnie. 

Nie zamykajcie jeszcze proszę tematu, może podczas restartu wyjdą mi jakieś wątpliwości to będę miał gdzie pytać nie zakładając nowych tematów.

Dzięki ! :)

Edytowane przez bolss007
  • Lubię to 1
Opublikowano
28 minut temu, bolss007 napisał(a):

Ale jeśli rozumiem twój tok to chodzi o to żeby walczyć jak się już pojawi :) a mi chodziło żeby się nie pojawiło

Nie, nie ma sensu walczyć z glonami szorując kamienie co chwile. Co prawda napisałeś, że kamienie będą nowe, ale w dalszej części postu piszesz o starych kamieniach na których są glony, byłem przekonany, że te kamienie również chcesz wykorzystać w nowym zbiorniku i dla tego poleciłem wyszorować. Wiesz z glonami jest tak, że jeden je chce i nie rosną, a drugi nienawidzi i rosną na potęgę.;) Glony w Malawi nie są czymś złym, ryby się nimi odżywiają, fajnie jest obserwować jak skubią sobie kamienie. Główną przyczyną wzrostu glonów jest światło, te słoneczne jak również sztuczne, którym doświetlamy nasze akwaria. Jeśli nie chcesz glonów to powinieneś ograniczyć świecenie czyli albo świecić krócej w ciągu dnia, albo mniej intensywnie.

48 minut temu, bolss007 napisał(a):

Nie zamykajcie jeszcze proszę tematu

Bez obaw, nikt nie zamknie tematu bez powodu, chyba że na Twoją prośbę.