Skocz do zawartości

Miękka woda kiedy użyć Seachem Cichlid Lake Salt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Już nie długo będę zalewał moje pierwsze Malawi , wczoraj z ciekawości testowałem wodę z kranu i według testów jest miękka na skali między KH 0-5 GH 0-5 na stronie wodociągów podają dane między 4-5 , kupiłem seachem chichlid lake Salt i seachem Malawi buffer, mam pytanie czy dosypać tego odrazu po zalaniu przez ustrojstwo czy po zakończeniu cyklu azotowego?

Opublikowano

Twardość wody nie jest parametrem kluczowym w hodowli pyszczaków z J. Malawi. One tolerują szeroki zakres twardości - począwszy od wody miękkiej, skończywszy na bardzo twardej. W jeziorze występuje akurat miękka woda. Istotnym parametrem jest natomiast odczyn, czyli pH - które powinno być zasadowe (nie mniej, niż 7,5 - 7,6).

• Lubię to 3
Opublikowano
19 godzin temu, marcin73m napisał(a):

Twardość wody nie jest parametrem kluczowym w hodowli pyszczaków z J. Malawi. One tolerują szeroki zakres twardości - począwszy od wody miękkiej, skończywszy na bardzo twardej. W jeziorze występuje akurat miękka woda. Istotnym parametrem jest natomiast odczyn, czyli pH - które powinno być zasadowe (nie mniej, niż 7,5 - 7,6).

Acha rozumiem pH w kranówce jest 7.5 , pewnie po zalaniu z powodu kamieni itd podskoczy pewnie trochę. Ta sól zapewne zaszkodzić nie może więc sypne połowę albo 1/3 dawki po zakończeniu cyklu azotowego, i potem przy każdej podmiance.

• Lubię to 1