Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc!

moje pierwsze malawi w zyciu powoli zbliza się do uruchomienia. Akwarium ma wymiary 150x50x60(h). 

zrobilem sobie testowa aranzacje na styro. Co myslicie?

image.thumb.jpeg.e78b64a176919a27696a153a715141e3.jpeg

Reszta to piasek kraisel wymieszany z bialym piaskiem 1mm i zwirkiem 2-3mm.

Macie sugestie co do wizualizacji kamlotow zanim wrzuce je do akwa?

Tlo bedzie czarne, a oswitlenie DIY z ledami 9500K i RGB.

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 19.03.2023 o 18:07, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Zajrzyj do naszej galerii do działu AKWARIA.

Rozwiń  

Dzieki za info, mam to już za soba. Wiadomo aranzacja to kwestia gustu, po odpowiedziach oczekiwalbym jednak raczej konstruktywnej krytyki lub  potwierdzenia idei ;). Planuje zbiornik z Mbuna, wiem ze piasek jest waznym elementem, nie wiem czy w takim przypadku nie za duzo kamykow i za malo piasku? A moze zwrocic uwage na cos jeszcze poza miejscami do zabaw w chowanego?

Edytowane przez rolend
Opublikowano
  W dniu 19.03.2023 o 21:18, Robson79 napisał(a):

Te kamienie na środku jakoś mi nie pasują. Może jakieś większe bryły 🤔

Rozwiń  

Dla mnie też. Boki fajne, a na środek dałbym jeden duży głaz tak aby zrobiły się dwie luki pomiędzy tymi bocznymi gruzowiskami.

Opublikowano
  W dniu 19.03.2023 o 19:44, rolend napisał(a):

Planuje zbiornik z Mbuna, wiem ze piasek jest waznym elementem, nie wiem czy w takim przypadku nie za duzo kamykow i za malo piasku?

Rozwiń  

Piasku tak naprawdę wcale może nie być. Zerknij na filmy z jeziora, z lokacji gdzie pływa mbuna. Tam jest kamień na kamieniu, piasku najczęściej zero. A że pyszczaki z grupy mbuna kopią.. owszem, bo w ten sposób oczyszczają sobie miejsce pod tarlisko.

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 20.03.2023 o 06:45, marcin73m napisał(a):

A że pyszczaki z grupy mbuna kopią.. owszem, bo w ten sposób oczyszczają sobie miejsce pod tarlisko.

Rozwiń  

Dokładnie👍Poniekąd my je zmuszamy do kopania sypiąc piasek do akwarium. To że pyszczaki uwielbiają kopać to mit.

• Lubię to 1
Opublikowano

Będziemy mogli w Pokrzywnej zapytać się osoby, która osobiście i z bliska oglądała dno w różnych destynacjach jeziora. Na spotkanie przywiózł piasek z dna jeziora, więc on tam na pewno jest, pytanie tylko czy w sąsiedztwie bytowania ryb, czy nie.