did Opublikowano 26 Lutego 2023 #1 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Zastanawiam się nad obsadą do akwarium 160x80x80 - 1024L (na zdjęciu). Moduły są puste w środku, więc kryjówek sporo będzie, ale jest też dużo przestrzeni w górnej części. Doradźcie czy nie za dużo gatunków, czy lepiej wziąć mniej gatunków w większych ilościach. Nadmiar samców (może też samic) w przyszłości do redukcji. Zdaję sobie sprawę, że przy małej liczbie osobników danego gatunku trudniej utworzyć harem, ale człowiek chciałby mieć wszystko... Doradźcie proszę co do ilości gatunków i liczby osobników. Rozważam: - Chindongo demasoni - 8szt (rozważam też zamiast nich maingano ) - Labidochromis caeruleus Yelow - 15szt. - Labeotropheus trewavasae border - 5szt. - Iiodotropheus sprengerae - 8szt. - Metriaclima estherae red-red - 8szt. - Chindongo socolofi - 8szt. - Pseudotropheus acei Luwala - 15szt. do tego ze 3 Synodonthisy Polli White w celu elimnacji narybku, może jakiś niewielki drapieżnik w przyszłości Z góry dziękuję Edytowane 26 Lutego 2023 przez did Literówka 6
Moonlight Opublikowano 26 Lutego 2023 #2 Opublikowano 26 Lutego 2023 Z doborem obsady nie pomogę, ale wypowiem się na temat akwarium Tak jak generalnie niezbyt podobają mi się rośliny w projektach Malawi, tak u Ciebie ta prosta aranżacja i boczne oświetlenie skupione na roślinkach robi mega robotę. Piękne szkiełko , bardzo mi się podoba, nic tylko siedzieć i patrzeć 1
Pikczer Opublikowano 26 Lutego 2023 #3 Opublikowano 26 Lutego 2023 (edytowane) Witam, cóż to za rośliny jeśli można wiedzieć? Szukam cały czas takich, które nie będą zdemolowane przez moje ryby Wyglądają tak trochę jak kryptokoryna karbowana? Edytowane 26 Lutego 2023 przez Pikczer
did Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor #4 Opublikowano 26 Lutego 2023 44 minuty temu, Moonlight napisał(a): niezbyt podobają mi się rośliny w projektach Malawi Mi także, poważnie. Pierwotny zamysł był bez roślin, jednak wyglądało trochę nudno. Dodałem rośliny i nie żałuję, ożywiły całość, wypełniły górną część, będzie miejsce schronienia dla słabszych ryb, no i co równie ważne żona jest dużo bardziej zadowolona. 1
did Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor #5 Opublikowano 26 Lutego 2023 12 minut temu, Pikczer napisał(a): Witam, cóż to za rośliny jeśli można wiedzieć? Tak, to Cryptocoryne aponogetifolia. Liczę, że przetrwa z pyszczakami. Zobaczymy 1
Moonlight Opublikowano 26 Lutego 2023 #6 Opublikowano 26 Lutego 2023 41 minut temu, did napisał(a): no i co równie ważne żona jest dużo bardziej zadowolona. Szacun
Bartek_De Opublikowano 26 Lutego 2023 #7 Opublikowano 26 Lutego 2023 5 odpowiedzi i 5 nie na temat Brawo. @did staraj się nie pisać postów jednego pod drugim.
iquitos68 Opublikowano 26 Lutego 2023 #8 Opublikowano 26 Lutego 2023 2 godziny temu, did napisał(a): do tego ze 3 Synodonthisy Polli White w celu elimnacji narybku, może jakiś niewielki drapieżnik w przyszłości Z drapolków do takiego zbiornika wrzuciłbym samiczkę Nimbochromis livingstonii. Jest mniejsza od samca i łatwiej jej będzie wybierać narybek z zakamarków. Temperament samic jest spokojniejszy od samców. Wizualnie też nie zdominuje zbiornika jakby to zrobił samiec. Dodałbym ją jak już pozostała obsada nieco podrośnie i będzie się trzeć, gdyż u niewielkiej ryby nie zawsze da się łatwo rozróżnić płeć. PS fajnie te rośliny wyglądają 1 1
matejk Opublikowano 26 Lutego 2023 #9 Opublikowano 26 Lutego 2023 Siemka , akwa ciekawe , ale zastanów się nad obsada bo tutaj część gatunków stricte roślinożernych z tymi typowo mięsożernymi , ciężko będzie to pogodzić żywieniowo, a za jakiś czas mogą z tego powodu pojawić się bloat-y i inne pasożyty/ robale ...
did Opublikowano 26 Lutego 2023 Autor #10 Opublikowano 26 Lutego 2023 33 minuty temu, matejk napisał(a): zastanów się nad obsada bo tutaj część gatunków stricte roślinożernych z tymi typowo mięsożernymi , ciężko będzie to pogodzić żywieniowo Czy chodzi Tobie o caeruleusy, jako te o innych preferencjach?
Rekomendowane odpowiedzi