Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się nad obsadą do akwarium 160x80x80 - 1024L (na zdjęciu). Moduły są puste w środku, więc kryjówek sporo będzie, ale jest też dużo przestrzeni w górnej części. Doradźcie czy nie za dużo gatunków, czy lepiej wziąć mniej gatunków w większych ilościach. Nadmiar samców (może też samic) w przyszłości do redukcji. Zdaję sobie sprawę, że przy małej liczbie osobników danego gatunku trudniej utworzyć harem, ale człowiek chciałby mieć wszystko... Doradźcie proszę co do ilości gatunków i liczby osobników.

Rozważam:

- Chindongo demasoni - 8szt (rozważam też zamiast nich maingano )

- Labidochromis caeruleus Yelow - 15szt.

- Labeotropheus trewavasae border - 5szt.

- Iiodotropheus sprengerae - 8szt.

- Metriaclima estherae red-red - 8szt.

- Chindongo socolofi - 8szt.

- Pseudotropheus acei Luwala - 15szt.

do tego ze 3 Synodonthisy Polli White w celu elimnacji narybku, może jakiś niewielki drapieżnik w przyszłości

Z góry dziękuję

20230225_202008[1].jpg

Edytowane przez did
Literówka
  • Lubię to 6
Opublikowano

Z doborem obsady nie pomogę, ale wypowiem się na temat akwarium :) Tak jak generalnie niezbyt  podobają mi się rośliny w projektach Malawi, tak u Ciebie ta prosta aranżacja i boczne oświetlenie skupione na roślinkach robi mega robotę. Piękne szkiełko 👌, bardzo mi się podoba, nic tylko siedzieć i patrzeć 😍

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Witam, cóż to za rośliny jeśli można wiedzieć? Szukam cały czas takich, które nie będą zdemolowane przez moje ryby :)

Wyglądają tak trochę jak kryptokoryna karbowana?

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano
44 minuty temu, Moonlight napisał(a):

niezbyt  podobają mi się rośliny w projektach Malawi

Mi także, poważnie. Pierwotny zamysł był bez roślin, jednak wyglądało trochę nudno. Dodałem rośliny i nie żałuję, ożywiły całość, wypełniły górną część, będzie miejsce schronienia dla słabszych ryb, no i co równie ważne żona jest dużo bardziej zadowolona.

• Lubię to 1
Opublikowano
12 minut temu, Pikczer napisał(a):

Witam, cóż to za rośliny jeśli można wiedzieć?

Tak, to Cryptocoryne aponogetifolia. Liczę, że przetrwa z pyszczakami. Zobaczymy

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, did napisał(a):

do tego ze 3 Synodonthisy Polli White w celu elimnacji narybku, może jakiś niewielki drapieżnik w przyszłości

Z drapolków do takiego zbiornika wrzuciłbym samiczkę Nimbochromis livingstonii. Jest mniejsza od samca i łatwiej jej będzie wybierać narybek z zakamarków. Temperament samic jest spokojniejszy od samców. Wizualnie też nie zdominuje zbiornika jakby to zrobił samiec. Dodałbym ją jak już pozostała obsada nieco podrośnie i będzie się trzeć, gdyż u niewielkiej ryby nie zawsze da się łatwo rozróżnić płeć. 

PS fajnie te rośliny wyglądają 🙂

• Lubię to 1
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Siemka , akwa ciekawe , ale zastanów się nad obsada bo tutaj część gatunków stricte roślinożernych z tymi typowo mięsożernymi , ciężko będzie to pogodzić żywieniowo, a za jakiś czas mogą z tego powodu pojawić się bloat-y i inne pasożyty/ robale ...

Opublikowano
33 minuty temu, matejk napisał(a):

zastanów się nad obsada bo tutaj część gatunków stricte roślinożernych z tymi typowo mięsożernymi , ciężko będzie to pogodzić żywieniowo

Czy chodzi Tobie o caeruleusy, jako te o innych preferencjach? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.