Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Andrzej Głuszyca całe takie kółeczka oryginalne. Do każdego kosza tak luźno po 2-3 kółka weszły. Są takie grubsze myślę że na oko z 30ppi i takie cienkie z 45ppi. Nic nie było cięte. 

Takie, jest ich 5-6

https://www.invital.pl/media-filtracyjne-hagen/pianka-uzupelniajaca-fluval-fx-4-fx-5-fx-6-1szt?gclid=Cj0KCQiA6rCgBhDVARIsAK1kGPJvLizAl56u6ExI0ovIIhC3Anr4O425ERccaKNozQG06IqzDldjikoaAsPuEALw_wcB

I takie mam łącznie dwie , jedna na samym dole a jedna chyba w środkowym koszu

https://www.invital.pl/media-filtracyjne-hagen/fluval-gąbka-do-filtra-carbon-molitan-fx-4-fx-5-fx-6?gclid=Cj0KCQiA6rCgBhDVARIsAK1kGPLaoAf1hqKoebFMPI4ewxSeIMflV-Keg-CDl8_ODQryMwmw2HsyGCUaAiEIEALw_wcB

Aaaa, może to nie do końca na temat ale oczywiście byłem ciekawy i kupiłem kilka litrów oryginalnych K1 micro z Evolution Aqua, wrzuciłem je do fx6. Zrobiłem lekko luzu w każdym koszu. W skrócie zadusiło filtr. Zaczął się mocno zapowietrzac. A do tego k1 micro są tak małe, że mogą przejść w dół przez kosze. Robiłem test 2 dni i kiepsko to działało. Podejrzewam ze naciskało k1 mocno w dół i stworzyły jedna wielka kluchę i w tym filtrze przepływ zrobił się za mały. Może w słabszym filtrze byłoby lepiej.

Edytowane przez Pikczer
  • Lubię to 1
Opublikowano

fx6 chodzi u mnie prawie 2 lata. 3razy go czyściłem (za tydzień 4raz będzie) i wiele brudu tam nie było. wewnętrzny mam ac2000 i denerwuje mnie jego czyszczenie-bo po pierwsze ukryty za kamieniami, a po drugie syfu zostaje trochę przy jego wyciaganiu

Opublikowano

Pikczer czy przy podmianie korzystasz z odmulacza podłączonego do spustu w fx6? Bo właśnie tak mam zamiar spróbować w najbliższym czasie. odmulacz podłączony do spustu fx6, pokrętło In zakrecone, prąd włączony i ciekawy jestem jak to bedzie sobie radzić.. PS w nawiązaniu do wcześniejszego pytania czy 2 sztuki fx6 w 500litrow to nie przesada? 

Opublikowano (edytowane)

@Wokar Mam fx6 ponad 2 lata i dwa tygodnie temu pierwszy raz tego użyłem 😁 I czadowe to jest. Bardzo ułatwia sprawę. Mam na tyle siły że potrafię tak ciężki kubeł podnieść i jeszcze nim obracać w powietrzu ale poco się tak męczyć? Już 20-tu lat nie mam. Podłączam wąż którym normalnie wylewam wodę z akwarium. Puszczam zawór i około półtorej minuty mamy pusty kubeł który jest leciutki. 

Z prądem nie zlewalem wody, tylko grawitacyjnie. 

Ja mam w 540l fx6 i drugi to JBL e1502 i gdybym wcześniej wiedział to szczerze bym miał dwa fx6. 

Oczywiście jak ryby będą małe typu po 3cm to dla nich będzie to aż mocno nadwyżka i wtedy wyloty można tak ustawić żeby nie było pralki w akwarium a jednocześnie będzie fajna cyrkulacja. Ale gdy będą to dorosłe cielaki to dwa fx6 to dla nich będzie niczym lekka morska bryza. 

U mnie Otopharynx'y mają jazdę i chyba to zabawa bo stają na wprost wylotu Fx6 i tak zasuwają jakby chciały sprawdzić ile czasu dadzą radę. Coś tam sobie skubią, oglądają. 

Edytowane przez Pikczer
Opublikowano

Pikczer chodziło mi czy Ty albo ten kto to czyta.... próbował czyścic odmulacz em podłączonym pod spust fx6 i z włączonym prądem, oczywiście zawór In zakręcony.. teraz są nowe odmulacze do fx6 i taki mają pomysł na to ale koszt 230zl za odmulacz to moim zdaniem glupota

Opublikowano
1 godzinę temu, Wokar napisał(a):

Pikczer chodziło mi czy Ty albo ten kto to czyta.... próbował czyścic odmulacz em podłączonym pod spust fx6 i z włączonym prądem, oczywiście zawór In zakręcony.. teraz są nowe odmulacze do fx6 i taki mają pomysł na to ale koszt 230zl za odmulacz to moim zdaniem glupota

Mowa o tym ? 

Nie miałem go w rękach nigdy. Mam ten gratisowy GravelVac, czyli z pompką ręczną, nie użyłem ani razu. Jak ktoś lubi ciągle odmulac to fajna sprawa, ale są tańsze wersje. 

Ja osobiście ręką ruszam piasek tam gdzie ryby go mniej przesiewają, ale mniej więcej połowę powierzchni akwarium to wieczny plac budowy gniazd, kopców. Czasami piramidy po 15cm wysokości. 

Przed podmianą wody ruszam ręką piasek, wszystkie filtry działają, cyrkulator na max. W międzyczasie poszykuje elementy, wąż, wata, napije się kawy, szykuje ustrojstwo i powoli sobie woda z niego leci, płucze się. Kot szczęśliwy bo woda chlupie. I tak mija z 20 minut zanim zacznę spuszczać wodę. Większość brudu poszła do fx6, część wyleci wężem. Próbowałem odmulaczem innym, ale nie widziałem sensu...

• Lubię to 1