Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
22 minuty temu, Falcowski napisał(a):

Wydaje mi się, że jak masz już rozbudowany narrowiec, to lepiej zainwestować te pieniądze w jego rozszerzenie o np dodatkowe komory i to wszystko.

Filtrację mam nieco hybrydową.  Narurowiec to w sumie dwa korpusy jako prefiltry przed kubełkiem. Mam dwa kubełki: Ultramax 2000 i Ultra 900. Przed Ultramaxem mam dwa korpusy narurowe a przed Ultra 900 mam HW-603 jako prefiltr. Z kubełków wywaliłem gąbki i mam samą ceramikę. Nosiłem się z zamiarem wymiany kubełków na jeden większy i mocniejszy typu Hypermax. Byłaby okazja odzyskać trochę miejsca w szafce ale potem przyszedł pomysł na sumpa.

No chyba że pomyśleć jak sugerujesz o rozbudowie narurowca jako osobnego systemu a kubełki wywalić tylko czy zmieszczę tyle korpusów, żeby miec choć tyle ile mają kubełki. Kubełki jeśli wierzyć producentowi mają koszyki łącznie na pojemność około 15 litrów. Jeden korpus narurowy to około 1 litr.

Opublikowano
24 minuty temu, Falcowski napisał(a):

To co @Bartek_De mówił o gąbkach, to nie jestem przekonany

To wytłumaczę. Jeśli chcesz używać gąbek w pierwszej komorze tylko i wyłącznie jako medium mechaniczne to oczywiście dajesz od góry rzadszą do najdrobniejszej, ale wiąże się to z częstszym ich czyszczeniem. Ja natomiast wolę je dać odwrotnie i na wierzch wrzucić włókninę i mieć spokój z ruszaniem gąbek. Po czasie stają się świetnym medium biologicznym. Wymiana włókniny trwa 20 sekund.

37 minut temu, Falcowski napisał(a):

Gąbka w ostatniej przegrodzie fajny pomysł - możesz pomyśleć tylko jak to docisnąć

Próbowałem ze zmywakami kuchennymi, które mają dużo lepszy przepływ niż gąbka. Niestety narastający na nich biofilm skutecznie hamował przepływ, przez co w komorze pompy znacząco spadał poziom wody. U mnie się nie sprawdziło. Być może w dużych sumpach ma to sens, gdzie w komorze pompy, wody jest pod dostatkiem. Z dociśnięciem czegokolwiek w przegrodzie też nie ma problemu pod warunkiem, że przegrody zrobisz szerokie na około 3cm, oczywiście nie co do milimetra. Wtedy idealnie można w nie wcisnąć rurki po wkładach sznurkowych. 

Zdjęcie poglądowe, włożyłem tylko dla demonstracji.

image.thumb.jpeg.e42d0e636b4a3e11ee0b3da65d59076e.jpeg

Opublikowano

Tylko faktycznie gęstość 45ppi to może się bardzo szybko zapchać. Średnio przepływ przez długość sumpa to spiętrzenie nawet do 5cm, więc na takiej gąbce będzie spiętrzać, aż pójdzie górą, a wtedy pompa sucha. Zatem też się zgadzam, by jednak odpuścić tą gąbkę. 

Natomiast gąbki 20ppi daj wszędzie, gdzie tylko zostanie ci miejsce, jako składowisko biologii. Możesz nawet z 50 litrów objętości gąbkami dać i wcale nie będzie za dużo, a woda kryształ.