Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę że najpierw zastsuję protocaps m żeby zadziałać na całe akwarium. Producent podaje że prparat jest na 600l ja mam akwarium 200l, ale myślę o dawce 2x300l. Po około miesiącu, dwóch zastosuję protosol z pokarmem. Oczywiście gasząc światło i stosując się do zaleceń producenta odnośnie podmian wody i ewentualnie węgiel aktywowany. Nie mam doświadczenia w leczeniu ryb więc jeśli źle myślę to mnie poprawcie. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.

Opublikowano

Po leczeniu oprócz podmiany zaleca się usunięcie leku węglem aktywnym, więc i to by się przydało w apteczce. 

Ja u siebie Protocaps M stosowałem według zaleceń z opakowania. Trochę pomagało ale nie na wszystkie ryby z problemami. Podejrzewam, że oprócz chociaż częściowego zwiększenia dawki znaczenie mogą mieć kolejne serie. Po głowie mi chodzi, że bardziej skuteczne może być przeprowadzenie np 4 lub nawet 6 serii zamiast dwóch itd. Zwiększa to szanse na zlikwidowanie jakiegoś paskudztwa. To tylko taka teoria na podstawie moich obserwacji. Jak robiłem 2 serie to za jakiś czas problem wracał. Wielokrotnie. A jak serie długo powtarzały się to niektóre ryby ze stanu agonalnego stanęły na nogi jeśli tak można powiedzieć :)

Opublikowano (edytowane)

Po kuracji protocapsem węgla nie stosowałem, lek i tak z czasem usunie się podmianami a kuracja będzie skuteczniejsza. 

Edytowane przez Bezprym
  • Lubię to 1
Opublikowano

A jeszcze jedno pytanie ;) podczas używania protocaps wystarczy ruch tafli wody czy muszę mieć jakiś bulbulator? Pytam bo akwarium stoi w sypialni i nie wyobrażam sobie dzwięku napowietrzacza w nocy.

Opublikowano
44 minuty temu, łakuś napisał(a):

podczas używania protocaps wystarczy ruch tafli wody czy muszę mieć jakiś bulbulator?

Wystarczy łamanie lustra wody.  Nigdy nie używałem żadnego "  bulbulatora" ani " człap czapa". Możesz go schować  do szuflady i zapomnieć o nim.

Opublikowano

Zoolek Protocaps M to akwarystyczny preparat pielęgnacyjny, zwalczający bakterie i pierwotniaki, w tym wywołujące wiele chorób wiciowce. Zalecany w przypadku dziurawicy i innych infekcji pasożytniczych. Środek w formie łatwo rozpuszczalnych kapsułek. Opakowanie wystarcza na 600 l wody.

Zoolek Capicaps T to preparat zwalczający pasożyty wielokomórkowe u ryb. Likwiduje nicienie, przywry i tasiemce. Zalecany w przypadku wystąpienia ciągnących się odchodów. Lek w formie rozpuszczalnych kapsułek. Opakowanie wystarczy na 600 l wody. Bezpieczny dla roślin i bakterii nitryfikacyjnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Edytować już nie mogę a żródło to sklep bodaj trzmiel.

Ktoś wyżej pisał żeby gasić światło bo neutralizuje lek, czy to potwierdzone info czy kolejny akwarystyczny mit?