Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich. zrobiłem akwarium, ale oglądam galerię na forum i mam coraz większe wątpliwości co do mojego wystroju. Takiej szczerej rady potrzebuję co zmienić w wystroju. 

W akwarium są 3 samce i 5 samic.

Akwarium 100*40*45cm. 

IMG_20230124_200253.jpg

Posted

Też bym dołożył kilka skał. Najlepiej różnej wielkości, tak żeby uzyskać efekt kilku planów tej aranżacji. Dzięki temu będzie lepsze wrażenie głębi zbiornika. Dodatkowo dorzuciłbym jakichś kamyków do podłoża. Różnej wielkości żwir wymieszany z piachem wygląda bardzo fajnie :) 

• Like 1
Posted

Dzięki koledzy za waszą odpowiedź.  Jednak cały czas mam wrażenie, że te "kamloty" są zbyt duże do mojego akwarium. 

Otoczaki? Czy jakieś bardziej kanciaste bardziej do tego pasują? 

Posted (edited)

Wyglądają jakby zajmowały połowę akwarium, albo światło tak gra. To są puste "skały", sztuczne? Skąd wszyscy mają takie fajne glony? Popieram, że żwirek dodałby smaku. Te ryby nie będą przesiewać piasku, a nawet jeśli to delikatnie. 

A jakie dodać skały to ja nie podpowiem bo u siebie też mam niewłaściwe 😜 Mbuny lubią mieć różne swoje schowki, jakieś prywatne rewiry, nie lubią wspólnego lokum, na pewno kilka osobnych grot sprawi, że będą się czuły "swojsko". 

Edited by Pikczer
Posted
57 minut temu, Ziemiojad napisał(a):

Jednak cały czas mam wrażenie, że te "kamloty" są zbyt duże do mojego akwarium.

Po prostu są nie do końca praktyczne. Spójrz na stopkę @Vrzechu.  Możesz śmiało się tym zainspirować jeżeli chodzi o praktyczną stronę i estetykę .

• Like 1
Posted
51 minut temu, Andrzej Głuszyca napisał(a):

Po prostu są nie do końca praktyczne

I to jest chyba esencja. 

Z roślinami było łatwiej 😏

• Like 1